Den "bästa" iPhonekopian säljs i Kina
Kunder känner på en ny iPhone 4 i en nyöppnad Apple-affär i Peking. IPhonekopian "SoPhone4" får allt större dragningskraft i Kina. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Kanske skulle Steve Jobs gråta om han fick se den nya ”SoPhone4”, en kopia av iPhone 4 som blir allt mer populär på den kinesiska marknaden.  Den har till och med utnämnts till ”kungen av falska iPhones” och är närmast identisk med originalet, från utseende till operativsystem.

I slutet av december cirkulerade ett videoklipp på internet i Kina som visade ett test av en SoPhone4. Telefonens exteriör är närmast identisk med iPhone; förutom den 9,3 mm tunna kroppen har den till och med Apples logotyp på skalet. Enligt SoPhone4-sajten har den en pekskärm motsvarande iPhone 3G och en kropp av metall.

Kinesiska nätanvändare har fällt roade kommentarer om att SoPhone4 skulle få Steve Jobs att gråta eftersom den till skillnad från originalet till och med har ett enkelt utbytbart batteri.

En reporter på Apple Daily
i Hongkong köpte en SoPhone4 på internet. Förutom den tydliga yttre likheten har SoPhone även samma applikationer och ikoner som iPhone 4, som miniräknare, anteckningsblock, kompass och Wi-Fi-funktion, och operativsystemet fungerar också på samma sätt. Den har samma bakgrund på skärmen och programikonerna kan också flyttas och släppas som originalet.

De stora skillnaderna är att SoPhone4 bara kan använda 2G-nätverket och kan inte använda sig av Apples App Store för att ladda hem iPhones applikationer.

Reportern testade en SoPhone4 i en mobiltelefonaffär i Hongkong och upptäckt att den till och med kunde använda den speciella kabel som Apple-telefoner använder för att koppla upp sig mot datorer. Den visar samma gröna batteriindikator när den laddas och man kan ändra storlek på bilder på samma sätt som originalet, men upplösningen på dem är sämre. Han drog slutsatsen att SoPhone4 installerat en sämre kamera av kostnadsskäl.

En annan reporter
upptäckte att Safari-läsaren i SoPhone4 är falsk och att Youtube-ikonen bara döljer en samling färdignerladdade klipp som är sparade i telefonen.

Priset för en SoPhone4 ligger runt 1280 yuan, vilket är en fjärdedel av iPhone 4. Tillverkaren accepterar bara beställningar via nätet. Hemsidan har ett användarforum där man hittar ett meddelande om en framtida Android-version av SoPhone4 där man koppla upp sig och ladda ner applikationer, vilket skulle göra den till en riktig smartphone.

IPhonekopior har sannolikt redan nått Hongkong. Enligt Apple Daily har ett biträde på en elektronikmarknad i Shenzhen sagt till dem att en besökare från Hongkong köpt 20 SoPhone4 under förra månaden.

Liu Zhigang, som äger
mobiltelefonaffären G-World i Hongkong sade till Apple Daily att sedan iPhone 4 kom ut har fabriker på det kinesiska fastlandet gjort diverse olika iPhonekopior. Vissa har försökt sälja iPhonekopior till mobiltelefonaffärer i Hongkong.

Enligt Liu kommer den verkliga iPhone 4 att få stora problem att konkurrera med SoPhone4 eftersom kopian och funktionerna är så lik originalet. Liu oroar sig för att den här typen av falska iPhones kommer att användas till att lura kunder.

Stöld av intellektuell egendom och falska produkter är extremt vanligt i Kina. Detta utgör ett betydande hot mot utländska affärsintressen och kostar utländska företag miljarder varje år.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49277/