Demonstranterna i Hongkong förstärker barrikaderna efter angrepp
Jason Yin, 24-årig ingenjör, som övervakade bygget av de främsta bambubarrikaderna på Queensway. (Matthew Robertson/Epoch Times)


Ockupationen av viktiga delar av centrala Hongkong eskalerade under måndagen efter att demonstranterna satt upp stadiga barrikader av bambu, kedjor, vävtejp, betong och soptunnor. Demonstranterna sade att det var ett direkt svar på att en grupp personer angrep området. De tros allmänt ha agerat i samförstånd med regeringen och polisen.

Medan ockupanterna byggde sina barrikader meddelade Hongkongs ledare Leung Chun-ying att området, Queensway, som vanligtvis är en hårt trafikerad genomfart, snart skulle rensas av polisen.

De kan dock ha haft en bättre chans att rensa området under natten till måndagen. Vid halfyratiden på morgonen var det mindre än ett dussin ungdomar på en av de lätt sammanfogade barrikaderna, som bestod av lösa trafikskyltar och polisbarrikader av metall. De flesta på platsen sov i sina tält, medan Stephen Lam, 28 och Phillip Cheung, 23, stod på vakt. De hade varit där den senaste veckan och tänkte inte gå någonstans.

– Vi stannar till slutet, vad det än blir, sade Cheung, som hade en handduk virad runt huvudet.

Myndigheterna kommer att tvingas använda en grävskopa för att ta bort det som nu har satts upp där den lilla sömniga barrikaden tidigare stod.

Misstankar om samarbete med triaderna

Många av deltagarna, inklusive de som kommit dit precis efter jobbet, verkade genuint frustrerade över vad de såg som ett "trick" från regeringen för att ta bort barrikaderna.

En man som inte ville uppge sitt namn sade att han hade kommit som ett svar på den grupp med män som tidigare under dagen gått till attack och börjat montera ner flera av barrikaderna.

Det var vid halv tvåtiden som dussintals män plötsligt dök upp och började kapa plastsnören med trädgårdssaxar och slita bort de metallbarriärer som hade använts som barrikader under en och en halv vecka.

Angreppet kom plötsligt, på en annars lugn dag i det ockuperade området runt Admiralty, där Hongkongs regeringskontor ligger. Studentgrupper beskyllde senare regeringen för att samarbeta med triaderna, alltså gangsters, för att genomföra attacken, eftersom tajmingen verkade  stämma med den officiella tidtabellen för att få tillbaka trafik på några av de ockuperade gatorna.

Det finns inga bevis för att bekräfta att männen betalades av, eller koordinerade sina handlingar med regeringen, men många av de som gick omkring och hjälpte till att bygga barriärer på måndagen talade om det som om det vore allmänt känt.

– Enligt min åsikt så tror jag att det var 689 som arrangerade det, sade en demonstrant som inte ville ge sitt namn. Termen "689" är ett nedsättande namn på Hongkongs ledare Leung Chun-Ying, eftersom det var 689 röster han fick när han valdes till stadens ledare.

Förändrad atmosfär

Den kommentaren var typisk för den nya atmosfären under måndagskvällen: Allt fler demonstranter som raskt byggde barrikader täckte också sina munnar med masker för att dölja sin identitet, vilket är en förändring av taktiken under Occupy Central with Love and Peace. Den rörelsen hade kommit överens om att inte använda masker, för visa allmänheten att man bara var glada för att kopplas ihop med rörelsen.

En annan skillnad var även att majoriteten av de femtontalet personer som talade med en reporter inte ville bli identifierade, eller i alla fall inte helt identifierade.

– Jag tror att de var betalda av Pekingvänliga partier. Det är bara logiskt, sade en kvinna i trettioårsåldern vid namn Chan, som arbetar inom förlagsvärlden. Hon pekade på tajmingen och att det hela verkade koordinerat.

Jason Yin, en 24-årig ingenjör, som styrde uppförandet av bambubarrikaden, lät sig glatt identifieras och fotograferas i sin dödskallenäsduk.

– Vi bygger det här för att hålla polisbilarna borta och hindra dem från att bilda sköldformationer. De kommer att tänka sig för två gånger innan de försöker angripa oss igen, sade han.

Polisen medger inget samarbete

Polisens talesperson Steve Hui identifierade vid en presskonferens de personer som attackerade barrikaderna som "en stor grupp demonstranter tillsammans med representanter för logistikindustrin och taxichaufförer". De fokuserade på Queensway, som den senaste veckan varit nästan tomt, men där det vanligtvis passerar tusentals fordon i timmen.

"Polisen har länge betonat att olaglig ockupering av vägarna allvarligt har påverkat trafikflödet och allas dagliga liv," sade Hui vidare. "Vårt råd har varit att de här hindren ska tas bort så snart som möjligt".

Uttalandet nämnde ingenting om studentgruppernas anklagelser om att polisen visste om aktionen, men Hui tillfrågades av en reporter om det hade förekommit någon samordning.

Hui svarade att polisen "inte lägger fingrarna emellan när det gäller att ta sig an triaderna" och pratade om att man hade gripit tre män mellan 18 och 47 år gamla.

Fram tills attackerna hade Queensway ockuperats ganska glest av studenterna. De flesta ockupanterna fokuserade sin energi på det nyligen utropade "paraplytorget", vilket är den tolvfiliga vägen som utgörs av Harcourt och Connaught Road, som går genom hjärtat av centrum.

Under fredagen krävde studentledarna att demonstranterna skulle börja ta in tält och permanent stationera sig på den vägen, och förbereda sig på att tillbringa hösten där medan diskussionen – eller frånvaron av diskussion – med regeringen fortskred.

På söndagen blev studenterna oense om man skulle förhandla bort Queensway mot ett område som kallas Civic Square. Regeringen gjorde klart att man inte tänkte delta i några sådana förhandlingar.