Demokrater förkastar Bush-strategi
USA:s president George W. Bush berättar i TV om sin nya plan för Irak från Vita Huset i Washington, i natt svensk tid. Bush beordrade över 20,000 fler trupper till Irak, samtidigt som han erkände sina mistag som begåtts där och varnade de irakiska ledarna att de kommer att förlora USA:s stöd om de misslyckas med att undertrycka våldet. Foto:(AFP /Robert Sullivan)


Ledarna för USA-kongressens demokrater förkastar president Bushs avsikt att skicka ytterligare 21 000 soldater till Irak. De kallar det för en nationell säkerhetsrisk och begär en neddragning av styrkorna inom fyra till sex månader

– Fler bördor på vår redan överansträngda militär gör det ännu svårare att bemöta andra kriser, sade ledarna i ett uttalande.

Bland undertecknarna av uttalandet är representanthusets talman Nancy Pelosi och majoritetsledaren i senaten Harry Reid. De begärde i stället att de 132 000 amerikanska soldaterna i Irak i får de resurser de behöver för sin kamp.

– Ledarna i Irak vidtar inte de nödvändiga åtgärderna för att uppnå en politisk lösning på de sekteristiska problemen i sitt land förrän de inser att USA:s åtaganden inte är oändliga.

Australien, en av Washingtons trognaste allierade i Irakkriget, stöder Bushs planer på att skicka fler soldater till Irak, men kommer inte att bidra med fler soldater själv, klargjorde premiärminister John Howard på torsdagen.

.-Ett amerikanskt eller västligt nederlag i Irak kommer att ge terrorismen en otrolig skjuts. Om Amerika besegras i Irak är det svårt att se hur den långsiktiga kampen mot terrorism ska kunna vinnas, sade han till journalister i Sydney.

Han ansåg dock att Australiens nuvarande bidrag på 1 400 soldater i och kring Irak är lagom.

Ledarna i Sydkorea och Japan, som också är trogna USA och har bidragit med trupper i Irak, lovade fortsatt politiskt stöd och materiell hjälp till USA.

Bush talade med Japans premiärminister Shinzo Abe och Sydkoreas president Roh Moo-Hyun i telefon före sitt tal, sade tjänstemän. Båda länderna har amerikanska baser på sin mark.

Japans utrikesminister Taro Aso sade att Tokyo ska fortsätta sitt flygstöd.

”Jag hoppas verkligen att de amerikanska ansträngningarna att skapa stabilitet i Irak och återuppbygga landet fortsätter”, sade Aso i ett uttalande.

”Japan kommer att fortsätta sin nära kommunikation och sitt samarbete med USA”.

Japan tog hem sina 600 soldater – som endast deltog i återuppbyggnad, inte i strid – från Irak förra året men har fortsatt ge flygstöd.

President Roh uttryckte också sitt stöd till den nya politiken, meddelade hans kansli.

Roh ”förstår bakgrunden till USA:s politik som helhet och uttrycker stöd till president Bushs försök att skapa stabilitet i Irak”.