Deltagare i ”paraplyprotesterna” vann platser i Hongkongs lokalval
Valkampanjarbetare i Hongkong inför distriktsvalet den 22 november. I valet kom flera kandidater in som deltog i "paraplyprotesterna" för ökad demokrati i fjol. (ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images)


Åtta deltagare i fjolårets stora demokratiprotester i Hongkong vann platser i valet till distriktsråden, rapporterar Channel News Asia (CNA).

Det var 900 kandidater som konkurrerade om de 431 platserna i distriktsråden i söndagens val, och totalt sett förändrades inte balansen mellan prodemokratiska och Pekingvänliga kandidater väsentligt.

Distriktsråden har ingen stor reell makt, men resultatet där kan ses som en fingervisning om hur det går i valet till Hongkongs parlament, lagstiftande rådet, nästa år, skriver CNA.

Framgångarna för ”paraplydemonstranterna” kan ses som ett tecken på att det ändå fortfarande finns en hel del stöd för deras sak bland Hongkongs befolkning.

Protesterna, som ledde till en 79 dagar lång lamslagning av centrala delar av Hongkong i slutet av 2014, gällde krav på ökad demokrati i Hongkongs valsystem. I början av protesterna åtnjöt de stort stöd bland allmänheten, men allt eftersom tiden gick blev de alltmer impopulära. I slutänden fick demonstranterna inte heller igenom sina krav.