"De skjuter dem som hundar"
Den här bilden är tagen från en video som filmades av kameramannen Sergiu Matei och sändes av rumänska ProTV den 14 oktober 2006. Filmen påstås visa att personen som leder en grupp med tibetanska flyktingar har fallit ner efter det att kinesiska soldater skjutit på honom. Gruppen är på väg genom Nangpapasset till Nepal vid den kinesiska gränsen. (Foto: AFP /Getty Images)


Ett videoklipp som visades på den rumänska ProTV den 14 oktober, förefaller visa hur kinesiska soldater skjuter på tibetanska flyktingar, när de försöker korsa ett bergspass på väg till Nepal, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Epoch Times rapporterade den 15 oktober att den Internationella Tibetkampanjen, ICT, hade fått vittnesmål från bergsklättrare om hur kinesisk gränspatrull beskjutit tibetanerna utan förvarning. Några av flyktingarna var barn, inte äldre än tio år. 70 tibetaner hade försökt att fly men endast 43 hade kommit fram oskadda till Nepal. Enligt en munk från norra Indien hade sju personer skjutits ihjäl, däribland en nunna och en liten pojke.

På videon syns hur folk går på rad genom ett snöbeklätt bergsområde, då det plötsligt hörs gevärsskott och en av personerna faller till marken. Videon är tagen på för långt avstånd för att kunna identifiera personerna, men en röst hörs säga på engelska, ”De skjuter dem som
hundar”.

Enligt Reuters har statlig kinesisk media bekräftat att trupper öppnat eld mot 70 personer nära den nepalesiska gränsen och att en person dog. Kinesisk media försvarade beskjutningen, och sade att gruppen försökte korsa gränsen illegalt och hade attackerat soldaterna när de försökte övertala dem att återvända hem.

Men på videon visas dock ingen sådan konfrontation, och den Internationella Tibetkampanjen med säte i London har avslagit Kinas påstående.

Mary Beth Markley, organisationens vd, har sagt till Reuters att det är beklagansvärt att den kinesiska polisen agerar som om beskjutningen av tibetaner som försöker ta sig över till Nepal vore ett lagligt uttryck för deras maktutövande.

Enligt AFP gör omkring 2 500 människor årligen den farliga resan genom Himalayas berg till Nepal. Många tar sig till Dharamsala i norra Indien där tibetarnernas andlige ledare Dalai Lama har sin exilregering.

Kommunistregeringens behandling av tibetaner som arbetar för större politisk och religiös frihet har varit mycket hård.

Bakgrund: Tibet

Kinas kommunistparti har styrt över Tibet sedan invasionen började 1950. Tibetanska flyktingar började anlända till Nepal 1959 sedan Tibets andlige ledare Dalai Lama flytt Lhasa efter ett misslyckat uppror mot den kinesiska makten. Under upproret dödades 87 000 tibetaner, varav många barn och kvinnor, enligt radio Lhasa den 1 oktober 1960. Exiltibetaner hävdar dock att 430 000 dog under upproret och de följande 15 åren av gerillakrigsföring, vilket fortsatte tills USA drog sig tillbaka. Exilkällor skattar antalet tibetaner som dött i fängelser och arbetsläger till uppåt 26 000 mellan 1950 och 1984.

Omkring 3000 människor tros ha fängslats sedan september 1987; många av dem för att ha skrivit brev, delat ut flygblad eller för att ha talat med utlänningar om tibetaners rätt till oberoende. De flesta politiska fångar är munkar och nunnor.

Tortyr mot tibetanska fångar är vanligt även idag. Misshandel och tortyr med elektriska batonger har orsakat många fångars död.
 
Kinas kommunistregim har ersatt tibetanska med kinesiska som officiellt språk. Många barn skickas med tvång till Kina för att studera. 1992 fanns 10 000 tibetanska skolbarn i Kina. De har helt klippts av från sitt kulturella arv. Sedan 1994 har Kinas kommunistparti förstärkt omskolningen av unga tibetaner gällande Tibets kulturella historia på alla utbildningsnivåer. De använder en läroplan som utelämnar hänvisningar till ett oberoende Tibet.

Källor:
Video Shows Shooting Of Tibetans By Chinese Soldiers
http://www.theepochtimes.com/news/6-10-16/47074.html
Kinesiska gränspatrullen dödar sju flyende tibetaner
http://www.epochtimes.se/articles/2006/10/13/10176.html
Tibet Support Group, London:
http://www.tibet.org/Why/march10.html


Tibetaner och munkar samlas för att promenera runt Buddha Nath Stupa i Kathmandu i Nepal den 13 oktober 2006. En munk som bevittnade beskjutningen sade till AFP att en nunna dödats när hon försökte ta sig in i Nepal. Munken motsade kraftigt påståendet från Peking att trupperna skulle ha öppnat eld i självförsvar. Dalai Lama har under de senaste åren yrkat på en större autonomi för sitt hemland. (Foto: AFP/Devendra M Singh)

Tibetaner och munkar samlas för att promenera runt Buddha Nath Stupa i Kathmandu i Nepal den 13 oktober 2006. En munk som bevittnade beskjutningen sade till AFP att en nunna dödats när hon försökte ta sig in i Nepal. Munken motsade kraftigt påståendet från Peking att trupperna skulle ha öppnat eld i självförsvar. Dalai Lama har under de senaste åren yrkat på en större autonomi för sitt hemland. (Foto: AFP/Devendra M Singh)