De odödliga renässansmästarna till Göteborg
Skissen som Leonardo da Vinci gjorde på sig själv kommer kanske inte med i utställningen men är ett fint exempel på hans konst. (Foto: Wikipedia)


Vem blir inte nyfiken på att få se verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael, de tre stora odödliga renässansmästarna. Den möjligheten yppar sig nästa år frampå vårkanten i Göteborg, där en utställning kommer att hållas. 

Tre av vår civilisationshistorias största konstnärer, Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael, kommer alla från den tid vi kallar renässansen och de levde samtidigt i Italien. De var inga vanliga konstnärer för de hade idéer och visioner som låg utanför konstnärskapet. 

För femton år sedan visades på Eriksberg, Göteborg, en stor da Vinci-utställning. Piero Palazzi hade organiserat den och han kom senare upp med idén att ha en gemensam utställning med Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael. Det blev Excellent Exhibitions i Malmö som drog i gång projektet. 

Mellan den 20 mars och 15 augusti nästa år kan vi se originalverk, skisser, modeller och kopior av statyer, som är gjorda av de italienska mästarna. Det är första gången som de tre konstnärernas verk visas tillsammans och ”den enda gången inom överskådlig framtid”, skriver Excellent Exhibitions.

Alessandro Vezzossi, Italien, är konstnärlig ledare och Francesco Buranelli, Vatikanstatens vice kulturminister och tidigare chef för dess museum, ansvarar för utställningens vetenskapliga del.

På utställnings hemsida, and-there-was-light.com, kan man läsa att när det anordnas en utställning med någon av de tre renässansmästarna, är det en stor händelse och människor från jordens alla hörn köar för att se de oskattbara verken.

Arrangörerna, som inkluderar Göteborgs Stads Kulturförvaltning, räknar med att 175 000 personer kommer att se den unika utställningen som efter att ha visats i Göteborg kommer att turnera världen runt i åtta år.