De mänskliga rättigheterna i Kina har försämrats enligt årlig rapport
Människor deltar i en ljusvaka i Hongkong på 25-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, 4 juni 2014. (Foto: Lam Yik Fei/Getty Images)


Den kinesiska regimen har offentligt basunerat ut att man tar i med hårdhandskarna mot korruptionen, vilket kan ses som ett tecken på reformer. Men en ny rapport visar emellertid att så inte är fallet då de mänskliga rättigheterna i stället har försämrats.

Kinesiska aktivister som organiserar sig för demokrati och mänskliga rättigheter har fått utstå ett intensifierat förtryck från kommunistpartiet under 2014, med tortyr och olagliga frihetsberövanden, enligt en årlig rapport som publicerades den 16 mars av en internationell människorättsorganisation.

Effekter av Xis hårda politik

”Det andra året under [den nuvarande partiledaren] Xi Jinpings ledning var till och med ännu mer drakoniskt än det första”, sade Renee Xia, internationell chef för Chinese Human Rights Defenders (CHRD), en internationell människorättsgrupp. ”Vi ser effekterna av Xis hårdföra politik. Den drabbar vilka oliktänkande som helst, framför allt om det är organiserad aktivism.”

Antalet godtyckliga frihetsberövande av aktivister under 2014 var nästan det samma som de två åren innan tillsammans, visar uppgifter som människorättsgruppen har samlat in. Över 200 aktivister rapporteras ha gripits under 25-årsminnet av massakern på Himmelska fridens torg, eller för att ha gett sitt stöd till de prodemokratiska protesterna i Hongkong som ägde rum under hösten.

Fler advokater har misshandlats och häktats

2014 var inte heller ett bra år för kinesiska advokater. Förra året frihetsberövades fler av dem än under något annat år sedan 2000, enligt CHRD-rapporten. Förra året hindrades advokaterna alltmer i sina uppdrag och utsattes ibland för våld. Åtminstone nio frihetsberövades olagligt, enligt rapporten.

Utövare av den andliga gruppen Falun Gong, som förföljts av den kinesiska regimen sedan 1999, utsattes fortfarande för statlig repression under 2014.

I mars förra året frihetsberövade och torterade myndigheterna i Heilongjiangprovinsen i nordöstra Kina advokater som representerade Falun Gong-utövare som satt inspärrade i staden Jiansanjiang. Advokaterna fick sammanlagt 20 revben brutna och fick läggas in på sjukhus på grund av skadorna.

Ökad förtryck av minoriteter

Förtryck av etniska minoriteter som uigurer och tibetaner intensifierades 2014 under förevändningen att det var antiterroraktioner. I september dömdes uiguren och ekonomiprofessorn Ilham Tohti, som är känd som en högst moderat röst för minoritetsgruppers rättigheter, till livstids fängelse.

”I samband med att den här rapporten släpps uppmanar vi FN:s människorättskommitté, som sammanträder i Genéve den här månaden, att undersöka den kinesiska regeringens systematiska och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter under Xi Jinpings ledning”, sade Victor Clemens, researchkoordinator för CHRD.

Kinas förtryck av dissidenter bland årets värsta

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri