Dawit Isaak uppmärksammades på pressfrihetens dag
Esayas Isaak ber om att fler människor skall göra sina röster hörda för att hjälpa Dawit Isaak och de andra fängslade journalisterna i Eritrea. (Foton: Epoch Times)


Journalisten Dawit Isaak är svensk medborgare och har suttit fängslad i nästan nio år i Eritrea, varav de tre senaste åren i det ökända fängelset Era Ero. På pressfrihetens dag uppmärksammades hans fall i flera städer i Sverige. Så även i Göteborg där ett hundratal åskådare lockades till manifestationen.

Dawit Isaak fängslades den 23 september 2001 tillsammans med elva andra journalister och tidningsägare. Brodern Esayas Isaak, bosatt i Sverige, har inte haft någon kontakt med Dawit under de senaste fem åren han suttit fängslad.

– Omvärlden måste reagera, detta är inte en fråga bara för Sverige. Om vi skall få Dawit fri så är det viktigt att göra sådana här manifestationer, och att sätta press på regimen i Eritrea. Glöm inte att vi behöver be omvärlden om hjälp, uppmanar Esayas Isaak.

Esayas Isaak hade nyligen träffat en eritreansk avhoppad fångvaktare, Eyob Bahta Habtemariam, i grannlandet Etiopien. Denne sade Esayas att Dawit fortfarande är vid liv men att även fångvaktarna blir offer, ”Jag är själv fånge i fängelset, jag är fånge i det civila samhället, jag kan inte lita på någon, inte på mina föräldrar, inte mina bröder”.


Cecilia Magnusson (M) kräver tillsammans med andra talare att Sverige skall införa sanktioner mot regimen i Eritrea för att hjälpa Dawit Isaak.

Cecilia Magnusson (M) kräver tillsammans med andra talare att Sverige skall införa sanktioner mot regimen i Eritrea för att hjälpa Dawit Isaak.

Eyob Bahta Habtemariam har tidigare i svensk media skildrat fängelset som ett bottenlöst helvete, där förhållandena syftar till att långsamt och plågsamt ta livet av fångarna. Om det grymma fängelset där Dawit är fängslad berättades det också om på manifestationen.

– Era Ero är ett ökänt fängelse i Eritreas öken som – enligt information berättad av en avhoppad fängelsevakt –  ngen kan fly ifrån och där fångar aldrig får någon förklaring till varför de har fängslats. De får aldrig någon rättegång och de önskar inget heller än att få dö, sade Anneli Enoksson, (KD).

– Den tysta diplomatin har inte hjälpt Dawit Isaak, vi måste göra mer, uppmanade flera av talarna på Kungsportsplatsen i Göteborg där olika organisationer hade samlats på måndagen.

Annelie Enocksson (KD), Cecilia Magnusson (M) och Cecilia Wigström (FP) som leder riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-grupp, anser liksom flera andra talare på manifestationen att Sverige bör införa ekonomiska sanktioner, genom att stoppa biståndet till Eritrea för att sätta press på regimen och även stoppa biståndet från EU, eftersom Dawit Isac är EU-medborgare.


Medlemmar ur den Eritreanska föreningen i Göteborg kom till manifestationen på Kungsportsplatsen den 3 maj i Göteborg.

Medlemmar ur den Eritreanska föreningen i Göteborg kom till manifestationen på Kungsportsplatsen den 3 maj i Göteborg.

Men tiden är knapp. Flera av de fängslade journalisterna har dött och ingen vet hur Dawits hälsosituation är idag. Dawit Isaak som är 45 år, har tidigare rapporterats ha varit allvarligt sjuk. I april 2002 ska Dawit enligt den amerikanska pressorganisationen Committee to Protect Journalists ha vårdats på sjukhus för tortyrskador. Han har även vårdats på sjukhus under sträng bevakning i februari 2010.

Emanuel Asgado, som är medlem i Eritreanska föreningen i Göteborg för demokrati och rättvisa i Eritrea, kom till manifestationen för att hjälpa Dawit Isaak:

– Han måste få en rättegång, han måste bli fri, han kan inte sitta så här länge, nio år i fängelse utan rättegång, det är orättvist.


Manifestationen för Dawit Isaak och pressfriheten drog till sig en hel del publik.

Manifestationen för Dawit Isaak och pressfriheten drog till sig en hel del publik.

Vännen Zehaie Keleta som sänder eritreansk lokalradio i Partille förklarar:

– Men det är inte bara det, i dag är det den fria pressen dag, och det sitter 26 journalister i fängelse i Eritrea utan att de har gjort någonting, bara informerat om vad som händer i landet, det finns ministrar, ungdomar, föräldrar, som sitter i fängelse.

– Dawit Isaak har bara skrivit sanningen, och vad Eritrea behöver, han har kämpat för Eritrea hela sitt liv, men när det blev krig 2000-2001, kastades han i fängelse. Vi hoppas nu att även FN skall bestämma om sanktioner mot regimen, som är en diktatur. Det finns bara en tidning, en tv, och det eritreanska folket är fattiga; de har ingenting, säger Zehaie Keleta.

Fakta om Dawit Isaak

Dawit Isaak kom till Sverige som flykting 1987, han var då 23 år. 1992 blev han svensk medborgare men behöll sitt eritreanska medborgarskap. Han har familj och tre barn i Sverige.

Året efter, 1993, utropades staten Eritrea. Landet fick nya presslagar 1996 och många tidningar startades. Tidningen Setit startades med Dawit Isaak som delägare och journalist. Tidningen blev känd för sin regimkritiska hållning och granskning av regimens maktmissbruk.

År 2000 kidnappas en av tidningens delägare av polis men släpptes en vecka senare. Efter det måste allt material godkännas av regimen innan det gick i tryck. Journalisterna hotades.

23 september, 2001 arresterades Dawit Isaak tillsamman med andra journalister och tidningsägare. Han har sedan dess varit fängslad.

Dawit Isaak lyckades kontakta familjen 2005. Då berättade han att han har fått högt blodtryck och diabetes. Han flyttades till det ökända fängelset Era Ero 2006.

Vill du hjälpa Dawit Isaak, kan du läsa mer på sidan: www.freedawit.com

Tilläggsrapportering; Barbro Plogander