David Matas: Att upptäcka organstölder i Kina
David Matas, nominerad till Nobels fredspris, talar vid en bokpresentation på Vancouver Public Library. (Foto: Epoch Times)


En stilla kväll i Vancouver kom ca 70 personer till Vancouvers Allmänna bibliotek för att lyssna till David Matas, nominerad till Nobels fredspris. Matas talade om den forskning som ledde till upptäckten av organskörd från Falun Gong-utövare medan de fortfarande var vid liv.

Forskningsprocessen var inte lätt. Även om många är medvetna om att förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina inleddes 1999 visste ingen säkert om organstölder faktiskt användes som en metod i förföljelsen.

– Själva grunden för hela historien var svår att fastställa i endera riktningen, sade Matas, chefsjurist för B’nai Brith Kanada och en medlem av Order of Canada.

– Det berodde på att det vi fick höra var att offren dödades och kropparna kremerades … Det skulle inte finnas några uppgifter i de kinesiska sjukhusens journaler – de skulle inte vara tillgängliga för oss eller någon annan forskare. Brottsplatsen och operationssalen på sjukhuset städas efter operationen, så det fanns ingen brottsplats. 

Även om de inte ville tro ”det värsta om mänskligheten”, som Matas uttryckte det, påbörjade han tillsammans med David Kilgour, fd kanadensisk kabinettssekreterare och chefsåklagare, sin oberoende forskning år 2001 på frivilligbasis på fritiden, ifall organskörd verkligen pågick på andra sidan jordklotet.

Bland deras många forskningsmetoder hade de personer som ringde till sjukhus över hela Kina och låtsades vara släktingar till patienter som behövde organ för transplantation.

Ett annat bevis var blodtester på fängslade Falun Gong-utövare.

– Självklart kunde vi inte intervjua någon som hade fått organen borttagna, sade Matas. 

– Men vi intervjuade människor som kom ut från fängelserna och det de berättade för oss var att Falun Gong-utövare i fängelserna systematiskt fick sitt blod testat och sina organ undersökta, medan icke-Falun Gong-utövare inte testades. Vi hörde detta från både Falun Gong-utövare och från sådana som inte var Falun Gong-utövare.

Statistiskt sett är Kina världens ledande transplantationscentrum efter USA beträffande på volymer. Ändå fanns där inget donationssystem förrän förra året.

– Den inofficiella förklaringen, som senare blev den officiella, var att organ tagits från fångar som avrättats, sade han.

Dock ligger det antal verkställda avrättningar som Amnesty International angivit för Kina, 10 000 per år, långt under antalet transplantationer, enligt Matas. Även efter att den kinesiska regimen ändrat sitt system för dödsstraff, vilket gjorde dödsstraffet mindre sannolikt, låg antalet transplantationer fortsatt på samma nivå.

Efter att ha publicerat flera omfattande rapporter under tidigare år sade Matas att deras nya bok, ”Bloody Harvest”, inkluderar uppdateringar sedan 2006, utöver innehållet i de ursprungliga rapporterna.

– Hela miljön har förändrats så vi måste gripa oss an den nya miljön, sade Matas.

Sedan publiceringen av deras första rapport har Matas och Kilgour inbjudits till 80 städer i 40 länder för att presentera sin forskning, samtidigt som de samlat mer bevis längs vägen.

– Människor över hela världen, vid akademiska institutioner såväl som i samhället, student[organ], och människorättsorganisationer skulle bli mycket upprörda över att höra detta, sade Edward, en person i publiken, som nyligen flyttat från Texas för att studera i Vancouver. 

– Detta är något i grunden upprörande för vem som helst, med någon som helst känsla av samhörighet med andra människor. … Frågan är hur man ska få ut informationen och göra människorna medvetna om detta. 

Jim, en annan i publiken, är en deltidspensionerad forskare och lärare som ursprungligen kommer från Kina.

– Jag är inte lika chockad som andra människor eftersom jag är politiskt medveten … och eftersom jag har bott i Kina i så många år. Även en del kända kinesiska personer i Vancouver tror fortfarande halvt om halvt på att KKP gjorde något bra för Kina, men jag tror att de är lurade. … Det kinesiska kommunistpartiet har [spridit propaganda] i så många år, sade Jim. 

Bloody Harvest kan köpas på Amazon.com.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36894/