Danska taxiförare protesterade mot Uber
"Död åt Uber" har någon klottrat i Paris, under protester där mot det globala, app-baserade taxiföretaget. Nu har protester även förekommit i Danmark. Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images


Det globala taxiföretaget Uber växer stort på världens taximarknader, men möter också motstånd, nu senast i Danmark.

I onsdags fick danska taxichaufförer nog och demonstrerade framför danska parlamentet Christiansborg, enligt Avisen. Tidigare i somras protesterade franska taxichaufförer skriver tidningen ETC.

Enligt ETC har Uber en mycket medveten pr-strategi som riktar sig främst till politiker och personer inom finansbranschen. Samtidigt kör man en tuff miljökampanj där man vill minska utsläpp, bilköer och mängden bilar.

Bokning av Uber-bilar, liksom betalning till chaufförerna, sker via en app. Chaufförerna är privatpersoner som kör i sina egna bilar, som själva tar emot och godkänner bokningarna.

Den främsta kritiken från Taxiførere i Danmark (TID) är tveksamheten om skatten redovisas som den ska. Søren H Nicolaisen på TID säger till Avisen att Uber svarar sina anställda att det är upp till var och ens privata situation och moral.