Dansar ovan molnen: Miranda Zhou-Galati
Miranda Zhou-Galati (Foto: med tillstånd av Shen Yun Performing Arts)


Mjuk och charmerande, ljuv och förfinad, är kanadensiskan Miranda Zhou-Galati som gudomlig på scenen. Hon är solistdansare i Shen Yun Performing Arts. Den mödosamma träningen och fasta målmedvetenheten som har lett till det hon har uppnått gör hennes berättelse än mer inspirerande.

Miranda Zhou-Galatis växte upp under sin mammas vakande öga, och hennes italienske pappa var strängt beskyddande.

Hon minns att hon som barn hade både dåligt humör och självförtroende.

– När jag var liten var jag knubbig och hade ingen hals och ingen midja. Mamma kallade mig ”lilla knubbis”, sade hon.

Men den knubbiga lilla flickan hade en naturlig läggning för sport och tyckte om gymnastik. Pappan skjutsade henne till lektioner vid University of Toronto i över två år.

Det var när mamman fick med henne i Lotus Art Performance Group i Toronto som Zhou-Galati började lära sig klassisk kinesisk dans.

Då var hon yngst i dansgruppen. Hon var blyg och hade ingen erfarenhet av klassisk kinesisk dans, men hon hade aldrig en tanke på att ge upp.

Hon drogs tvärtom starkt till den rena skönheten och det storslagna djupet i konstformen. Den här träningen blev en milstolpe som gav henne en viktig koppling till en viktig del av hennes arv liksom med hennes gåva och kall här i livet.

– Den här konstformen är verkligen speciell och har mycket inre mening. Den visar verkligen den kinesiska kulturens upprätta sätt, sade Zhou-Galati.

– Djupheten och helheten hos den klassiska kinesiska dansen gör att underbara berättelser från den kinesiska historien kan uppvisas perfekt. Som i danserna ”Klyva berget”, ”Apkungen fångar Galten” och andra. Det är mycket meningsfullt och mycket intressant.

Klassisk kinesisk dans har förts vidare från det forntida Kina och förkroppsligar det kinesiska folkets etniska karaktär. Den inkluderar ett stort antal rörelser som kan gestalta alla slags karaktärer, miljöer eller berättelser som helst från Kinas 5000 års civilisation.

”Man måste arbeta med sitt hjärta”

När Zhou-Galati började lära sig klassisk kinesisk dans öppnades en värld av möjligheter för henne att fördjupa sin uppskattning för kinesisk historia och kultur. Hon blev snabbt en flitig elev.

En av hennes lärare för Lotus Art dansgruppen minns en gång när hon som ung dansös hade mycket ont i ryggen och till och med hade svårt att sitta. Men hon gav inte upp och fortsatte att träna på utmanande hopp under långa träningstimmar. Även om tårarna kom i ögonen fortsatte hon att träna.

– De flesta elever skulle inte kunna ta en sådan smärta, men Miranda har en mycket stark vilja, sade lärarinnan Zhang Tiejun.

Vad gjorde att Zhou-Galati kunde hålla ut?

– Man måste arbeta med sitt hjärta. Börja från hjärtat för att få till en förändring, för att bli en bättre person, sade hon.

Hon berättade att hon brukade ha dåligt temperament och kunde inte acceptera kritik, men det har hon lagt bakom sig.

– Nu förstår jag principen ”intrycket härrör från sinnet”. Till exempel, om det finns ilska i hjärtat kommer det att synas i dansrörelserna. Man behöver acceptera kritik för att kunna förbättra sig, eftersom det alltid kommer att finnas en högre standard.

Tillsammans med att behärska form och teknik strävar dansare i den klassiska kinesiska dansen mot att nära en karaktär av godhet i sitt dagliga liv. Publiken kan känna artistens hjärta och inre jag i varje gest och rörelse.

Efter att ha börjat lära sig klassisk kinesisk dans var det inte bara Zhou-Galatis skicklighet som dansös som förbättrades mycket, hon fick också mer energi, blev gladare och fick högsta betyg i skolan.

Hennes mamma märkte också skillnaden.

– Min dotter blev mjukare och artigare, sade hon och tillade;

– Jag tror att en person med en stark målmedvetenhet, som kan uthärda svårigheter och ha tålamod, och som har hög moral, en sådan person kan lyckas var som helst.

Att släppa taget om sig själv

Så småningom lockades Zhou-Galati att satsa på en karriär inom klassisk kinesisk dans. Hon prövade sin lycka och ansökte om att börja vid Fei Tian Academy of the Arts.

Den San Fransisco-baserade dansakademin är känd för att utbilda de världsberömda stjärnorna i Shen Yun Performing Arts danskompani, som turnerar världen över. Zhou-Galati antogs 2007 och resan som professionell dansare kunde börja.

Zhou-Galati arbetade konstant på detaljerna i varje dans, för att hennes skruvar och snurrar skulle bli perfekta. Hon säger att de är de svåraste för henne. Hon tränade till och med under pauserna och efter att ha framträtt på scenen i många timmar.

Det hårda arbetet och hängivenheten gav utdelning. År 2009 blev Zhou-Galati solistdansare i ett av Shen Yuns tre turnerande kompanier.

Hon sade att hennes favoritroll är att porträttera himmelska skönheter.

– Jag tycker om den mjuka skönheten och förfiningen som uttrycks i kvinnornas danser. Rörelserna är mycket stora och rundade, men mjuka, mycket tilltalande för ögat.

Zhou-Galati deltog i New Tang Dynasty Televisions internationella danstävling 2010 och vann guld.

Att dansa med Shen Yun har gett Zhou-Galati en ännu större förståelse av hur man kan släppa taget om sig själv. Samtidigt som hon själv gör sitt bästa, sade hon att det är viktigt att uppmuntra andra och att samarbeta med andra i den stora dansgruppen och med orkestern.

– Publiken brukar berömma oss för att vi är som en enhet och utan fel, sade hon.

– Det här kan vi inte göra bara med några få solistdansare, det är något som alla artister måste göra tillsammans. Eftersom våra hjärtan klappar för samma sak, och det är det som är unikt med Shen Yun. Styrkan i att vara som en kropp är den största styrkan.

Att ta vara på livets möjligheter

Zhou-Galati sade att förra året prioriterade hon tekniken och i år ligger fokus på hennes inre natur, den moraliska karaktären. På kinesiska kallas det här att förbättra sitt xinxing, eller hjärtats och sinnets natur.

– Jag måste fortsätta att arbeta med mitt xinxing, då kommer jag att kunna göra varje dans bättre. På Shen Yuns dansscen måste vi lägga ner hela vårt hjärta i dansen för att publiken inte bara ska känna dansen, utan också få den djupare meningen som uttrycks i våra danser, sade hon.

I början var hennes pappa inte särskilt positiv till hennes val av karriär, men när han sett vad hon uppnått och såg att Shen Yuns föreställningar är av bästa klass, ändrade han helt inställning. Nu ser han alla föreställningar och berättar för folk hur stolt han är över sin dotter.

En gång introducerade pappa Galati Shen Yun för Tony Nardi, en prisbelönt kanadensisk skådespelare.

– Är hon inte häpnadsväckande, så kunglig? Hon svävar i luften som Audrey Hepburn, sade Nardi till The Epoch Times efter att han sett Zhou-Galati i en av föreställningarna.

Förutom den intensiva träningen året runt, turnerandet och framträdanden på världens mest prestigefulla scener är Zhou-Galati i mångt och mycket precis som vilken annan ung kvinna som helst. Hennes favoritfärg är rosa och hon äter gärna söta efterrätter. Favoriten är belgiska våfflor och glass.

Hur kan man hålla sig så smal utan att tänka på kosten?

– Jag tror att jag redan har nått en balans. Jag tror att så länge jag arbetar väldigt hårt och tränar mycket, då kan jag äta vad jag vill, sade hon.

Som solistdansare har hon tusentals ögon i publiken som följer hennes minsta rörelse, varje svängning hos hennes näsduk och varje gnista i hennes hårprydnad. Det är ett stort ansvar men hon värnar om det.

– När en stor möjlighet kommer i livet, tveka inte att ta den och uppskatta den. Då kommer man aldrig att ångra sig. Gör alltid ditt bästa, arbeta hårt och ge aldrig upp, sade Zhou-Galati.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Europaturnén avslutades i Paris den 13 april.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org .
Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing arts.