Danielsson känner sig kränkt


Han pekades ut som lögnare – och mår illa och är kränkt av beskyllningarna. I en radiointervju bedyrar dåvarande statssekreteraren Lars Danielsson att han var på jobbet på annandagen 2004 då flodvågskatastrofen inträffade.

Danielssons agerande under tsunamikatastrofen är återigen i fokus sedan Katastrofkommissionen fått klartecken att återuppta granskningen av dåvarande regeringens agerande.

Den förre statssekreteraren säger i en intervju med Sveriges Radios Godmorgon Världen att han inte försökt smita undan ansvar och att bedyrar att han var på jobbet på annandagen.

-Men det var ingen dag som etsade sig fast i mitt minne på samma sätt som exempelvis 11 september 2001. Detta var inte dramatiskt för oss just när det hände, och det är just det som är problemet – att det tog tid innan vi insåg omfattningen.

Han säger sig inte vara orolig inför kommissionens nya granskning, eftersom han vet vad han själv har gjort. Däremot kan han inte svara på detaljfrågor. Exempelvis frågan om vilken dator han loggade in på är omöjlig att besvara, menar han.

Danielsson är upprörd över mediebevakningen, i synnerhet på Aftonbladet, som på löpsedeln målat ut honom som en lögnare.

-Det är så att man mår illa, så kränkande är det. Och det utan att det finns fog för sådana beskyllningar, det är allra det värsta, säger han till Godmorgon Världen.

Han medger att han fick tillfällen att göra sin röst hörd. Enligt honom var detta fullständigt meningslöst eftersom att han anser att tidningen förtalat honom ”med kraftuttryck som inte har någon verklighetsförankring”.

Under ett och ett halvt år har Danielsson och hans familj mått dåligt, berättar han och säger att familjemedlemmarna tagit mycket stryk.

-Jag är inte säker på att jag klarar en ytterligare mediestorm, säger han till P1-programmet.