Dålig säkerhet kan ligga bakom jordskredskatastrofen i Shenzhen
Byggnaden fick en farlig lutning efter jordskredet den 20 december 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


91 människor saknas och 33 byggnader har begravts eller förstörts i varierande grad efter det stora jordskredet i ett industriområde i Shenzhen den 20 december. Det är dock oklart exakt vad som låg bakom olyckan, och kritiska röster menar att även denna katastrof kan vara ett resultat av bristande säkerhetstänkande i Kina.

För över ett år sedan varnade en statlig nyhetstidning att Shenzhen skulle få problem med att förvara alla schaktmassor när staden växte i rasande takt, enligt Reuters. Inte bara byggnader utan också ett tunnelbanenätverk har byggts i Shenzhen, och stora mängder jord har schaktats bort och lagts på hög.

Ett undersökningsteam från departementet för markresurser som undersökte katastrofplatsen, säger att det var alldeles för stor mängd jord och avfall som lagts upp för brant, vilket orsakat instabilitet.

Kina har många konstgjorda berg och slagghögar från gruvindustrin. Enligt Shenzhens kommunala nyhetssida på internet skulle avfallsplatsen bara användas ett år och skulle ha stängts i februari i år men användes fortfarande, enligt Reuters.

Många byggnader förstördes i Shenzheng 20 december 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Många byggnader förstördes i Shenzhen 20 december 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Gasledningsexplosion

Enligt den statliga televisionen exploderade en del av en naturgasledning i närheten samtidigt som jordskredet. Men en lokalinvånare berättade för Epoch Times via telefon att polisen sagt att det var gasexplosionen som orsakade jordskredet.

En kvinna som bor ungefär en kilometer bort sade att hon hörde två explosioner innan kullen med jord, vatten och bråte vällde fram mot bostadshusen och fabriksbyggnaderna.

Shenzhens internetinformationsbyrå säger dock att det var jordskredet som orsakade gasexplosionen och kollapsen av byggnaderna, inte tvärtom.

Hittills har de statliga medierna bara identifierat jordkullen som källan till skredet, men inte angett orsaken.

Precis som vanligt vid naturkatastrofer fokuserar kinesiska medier snabbt på räddningsinsatserna, särskilt på höga partimedlemmars roll. Till exempel skriver Hongkongbaserade men Pekingvänliga Phoenix Televison om hur president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang instruerade de lokala myndigheterna att snabbt få igång räddningsinsatserna och göra allt för att minska skadorna.

Jordmassorna vällde fram över industriområdet i Shenzhen den 20 december 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Jordmassorna vällde fram över industriområdet i Shenzhen den 20 december 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Mänskligt skapade katastrofer

Det stora antalet industriorsakade olyckor i Kina har väckt frågor om hur säkerhetsstandarder upprätthålls under den halsbrytande tillväxtfarten i världens näst största ekonomi.

Många kineser har ventilerat sina åsikter på internet om att jordskredet orsakats av mänskliga aktiviteter. Några funderade över hur det kommer sig att de utschaktade jordmassorna har kunnat ligga kvar under den regniga sommaren, för att kollapsa i det nu torra höstvädret.

”Hur många av katastroferna som sker runtomkring oss är naturliga? Vi strävar efter välfärd men folk ignorerar säkerheten och det får vi betala priset för nu”, skrev en person på den populära Twitterliknade sajten, Sina Weibo.

Andra drar paralleller till katastrofen i hamnstaden Tianjin, vilken orsakades av mänskliga faktorer. ”När explosionen i Tianjin inträffade kändes det som Shenzhen låg långt borta, men efter det här jordskredet känns det som apokalypsen kan drabba var som helst i vårt fäderneland”, skrev en kinesisk användare på Twitter.

Rapportering av Larry Ong, Gu Xiaohua och Zhou Huixin