Dalai Lamas klosterbesök irriterar Kinas regim
Dalai Lama anländer till klostret Tawang beläget i den indiska delstaten Arunachal Pradesh. Den kinesiska regimen var inte glad åt besöket eftersom den betraktar området som ett kinesiskt territorium och ser besöket som en provokation som syftar till att skada relationerna mellan Kina och Indien.


Den tibetanske exilledaren Dalai Lamas besök i ett tibetanskt kloster i nordöstra Indien har förargat Kina. Desto lyckligare var de tusentals buddhister som välkomnade fredspristagaren när han anlände i en helikopter på söndagen.

Dalai Lamas besök i Tawang klostret i Arunachal Pradesh i nordöstra Indien vid gränsen till Tibet, har väckt starka reaktioner hos den kinesiska regimen som gör anspråk på det kringliggande området i Himalaya som sitt eget territorium

Tusentals buddhister gav Tibets andlige ledare, som har levt i exil i Indien i 50 år, ett hedrande mottagande när han anlände till klostret, som ligger på 3500 meters höjd i delstaten Arunachal Pradesh.

– Vi är mycket glada och välsignade att hans helighet är här, säger munken Sarwang Lama, där han står dagen till ära klädd i en ny rödbrun dräkt, omgiven av tibetanska böneflaggor som vajar i den kalla bergs luften och med affischer av Dalai Lama  smyckade på väggar och hustak, rapporterar tidskriften The Himalayan Times.

Fredspristagaren log och vinkade till den upprymda folkmassan och sade att han var ”mycket glad” över att få besöka Tawang.

Staten Arunchal är inklämt mellan Myanmar, Bhutan och Tibet, och styrs av Indien, men Kina vill gärna göra anspråk på den avlägsna bergsstaten.

Den kinesiska regimen har kallat besöket en provokation som syftar till att skada relationerna mellan Kina och Indien.

Tawang klostret är 400 år gammalt och är det näst största tibetanska klostret i Indien. Platsen har en speciell betydelse och väcker starka minnen hos Dalai Lama.

När han flydde från Tibet
efter ett misslyckat uppror mot kinesiskt styre, var det till Tawang som han först tog sin tillflykt i början av sina decennier i exil.

Den andlige ledaren berättar:
– Det finns många känslor inblandade, när jag flydde från Kina 1959 var jag mentalt och fysiskt mycket svag.

Kinas regim anklagade Dalai Lama och hans ”exilgäng” för att ha hjälpt till att organisera de anti-kinesiska protesterna som bröt ut i Tibets huvudstad Lhasa i mars förra året men Indien har kraftigt försvarat Dalai Lama som en ”ärad gäst”.

– Det är mycket vanligt att den kinesiska regimen intensifierar en kampanj mot mig vart jag än går, säger Dalai Lama.

– Det är helt grundlösa anklagelser av det kinesiska kommunistpartiet att jag skulle uppmuntra till en separatistisk rörelse, fortsatte han.

Dalai Lama förklarar att hans besök i Tawang är icke-politisk och syftar till att främja universellt broderskap och ingenting annat.

Efter besöket i klostret, kommer den tibetanske andlige ledaren att besöka andra städer i regionen innan han avslutar sin resa nästa söndag.

Också USA ska ha uttryckt sitt stöd för Dalai Lamas besök i Arunachal:

– Dalai Lama är en religiös ledare och han kan naturligtvis resa runt för att utföra denna roll, sade den amerikanska statssekreteraren Maria Otero i fredags till tidskriften The Times of India.

Otero säger också att USA:s president Barack Obama sannolikt kommer att träffa Dalai Lama senare i år. Obama avstod från att träffa Dalai Lama inför sin aktuella Kina-resa, ett beslut som säkert behagat den kinesiska ledningen.  

Kina har under flera år utövat påtryckningar på regeringar för att de inte ska ta emot Dalai Lama och har hotat med motåtgärder mot regeringar som uttrycker kritik mot Kinas regim och dess brister mot mänskliga rättigheter.