Dalai Lama: Barn behöver mycket kärlek och medkänsla
Nöjd publik tackar föreläsaren med applåder och glädjetjut. (Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)Dalai Lama på Södertörns högskola, Stockholm i fredags. (Foto: Sofia Partanen/ Epoch Times Sverige)

Dalai Lama på Södertörns högskola, Stockholm i fredags. (Foto: Sofia Partanen/ Epoch Times Sverige)

Lekfull och glad som ett barn var Hans Helighet, Dalai Lama i den fullsatta aulan på Södertörns högskola i Stockholm på fredagen, där han under en och en halv timme delade sina insikter och erfarenheter inför hundratals åhörare bestående av skolans personal och elever.

Utanför skolan hade man tillfälligt monterat upp en storbilds-tv där de som blivit utan biljett också kunde ta del av föreläsningen i ett stålande soligt och välkomnande väder.

Efter att först spontant hälsat på några i publiken och satt sig tillrätta, välkomnades han av skolans Prorektor Rebecka Lettevall. Under tiden kikade han nyfiket på en keramikkopp med tillhörande karaff som stod på ett bord bredvid och verkade föga intresserad av vad hon hade att säga. Detta gjorde att han snabbt vann både publikens hjärta och skratt.

Moderator, professor Fredrik Svenaeus, förklarade att han inte hade haft den goda turen att få tag på en biljett till föreläsningen, och att den enda chansen för honom att få se Hans Helighet live, var att själv bli moderator, vilket inte verkade ha varit ett svårt val.


Nöjd publik tackar föreläsaren med applåder och glädjetjut. (Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)

Nöjd publik tackar föreläsaren med applåder och glädjetjut. (Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)

Under föreläsningen talade Dalai Lama mycket om att alla vi människor egentligen är mycket lika, oavsett vilken tro vi bär på och eller lever efter.

– Vi är bröder och systrar, och är alla samma slags mänskliga varelser – mentalt, känslomässigt och fysiskt är vi alla lika, sade han.

Att vara lycklig har inget med yttre omständigheter att göra, menar laman. Redan från födseln finns förmågan där. Den ultimata källan till lycka finns inom oss själva.

Krig, är en del av livet, en del av historien. Men vi måste respektera andras sätt att leva, och deras intressen, de är också mänskliga systrar och bröder, de är en del av oss, och vår kropp, förklarade Dalai Lama.

Till publikens förtjusning, berättade Dalai Lama lite från sin barndom:

När jag var liten tog ”by-mamman” hand om de yngsta barnen. Jag var rätt hårdhänt med henne, tog tag i hennes öron och så, grabbade tag i henne ordentligt, men hon var full av vänlighet – jag blev bortskämd.

Enligt Dalai Lama är det mycket viktigt att vi blir mer medkännande mot varandra.


Fredsmeditation på torget där en munk upprepade gånger sjunger ett mantra, vilket många valde att sjunga med i eller bara sitta i stillhet på berget och njuta av. (Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)

Fredsmeditation på torget där en munk upprepade gånger sjunger ett mantra, vilket många valde att sjunga med i eller bara sitta i stillhet på berget och njuta av. (Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)

-De som uppfostras med maximalt mycket kärlek och förmågor i tidig ålder, för dem gör det verkligen en stor skillnad. Medan det för dem som växer upp utan, de kommer få det mycket svårt att visa det för andra senare i livet. De kommer också få det svårt att lita på andra, viket är väldigt dåligt. Det är verkligen mycket viktigt för människor att få goda känslor och medkänsla i sina liv, för att man ska uppnå ett lyckligt liv och ett lyckligt samhälle.

En av eleverna, Sara Alhoaidy från Stockholm, som sett föreläsningen från utsidan, via storbildskärmen, tyckte dock att han talade lite för lite om just lycka.

-Jag hade förväntat mig lite mer om det, och jag tror också att många andra förväntade sig lite mer av honom, eftersom han sprider ordet om lycka och fred. Men efter det här fortsätter nog alla sina vanliga liv, trodde Sara Alhoaidy under tiden som hon tittade på den tibetanska utställningen i högskolans bibliotek.