Dagsljuset räddade många liv på Salomonöarna
En skylt varnar för att det är farlig att bada på Bondi Beach i Sydney, 02.04.2007. (Foto: Anoek De Groot/AFP/Getty Images)


Först rann oceanen undan, sedan vällde fem meter höga vågor in och spolade sönder byarna i kustområdena i Västra provinsen och Choiseulregionen på Salomonöarna, berättade ögonvittnen till måndagsmorgonens tsunami. Människor hann springa undan och dagsljuset räddade många liv.

Enligt uppgifter från landets katastrofmyndighet, klockan 10.30 lokaltid den 4 april, hade 25 personer påträffats döda, bland dem ett barn. Tidigare har det rapporterats om cirka 900 förstörda hus och ungefär 5 400 drabbade människor.

– Dessa är de bekräftade uppgifter som vi hittills fått, men siffrorna förväntas öka när flera rapporter kommer, sade Ruth Nuboa taleskvinnan på katastrofberedskapsmyndighet till Epoch Times.

Nuboa sade att ett spaningsplan var ute för att uppskatta skadorna men det var svårt att landa och kommunikationerna är besvärliga. Folkmassorna har förflyttats till högre områden där telefonförbindelserna endast är lokala, vilket gör det svårt att få de senaste uppgifterna.

Salomonöarna är med sina 992 öar den tredje största arkipelagen i Stilla havet. Öarna är spridda i form av en dubbelkedja som sträcker over 1,35 kvadrat kilometer hav sydöst om Papau Nya Guinea.

Dagsljus räddade många liv

Tsunamin orsakades av en kraftig jordbävning uppmättes till 8,1 på Richterskalan, i en region cirka 350 kilometer nordväst om Honiara på morgonen i måndags på cirka 100 kilometers djup.

Danny Kennedy, politiker och ägare till en affär för dykarutrustning i turistorten Gizo, berättade för AAP att vågorna har skadat byggnaderna allvarligt. En del har rasat ihop helt och mitt på vägen låg båtar. Han hjälper till att transportera mat, vatten och skydd till 2 000-3 000 personer som fått sina hem förstörda.

Jacon Pitisoba, ägaren till Pheobe´s Guesthouse sade i ett nyhetsinslag i ABC att det var tur att tsunamin inträffade på dagtid, därför att folk då kunde se vågorna och fly till högre mark.

– Marken rörde sig mycket kraftigt. Det var tur för oss alla i Guzo att vi var vakna och inte låg och sov, sade han.

Jacon berättade att människorna sprang när de såg att havsvattnet rann utåt. När vågorna återvände till land spolade dem bort alla byggnader vid kusten.

Ovanligt kraftig

Australiens utrikesminister Alexander Downer sade att regeringen har erbjudit Salomonöarna två miljoner dollar som nödhjälp och för återbyggnad.

FN meddelade på tisdagen att ett team står berett att åka till Salomonöarna samt att experterna varnar för ytterligare stora jordbävningar under kommande dagarna.

Seismologen Wayne Teck från Australiens seismiska forskningscenter sade att det inte är ovanligt att jordbävningar inträffar i området men jordbävningen på Salomonöarna var ovanligt kraftig och den ägde rum på mycket grundare djup än tidigare, cirka 100 kilometer ner.

Det australiensiska geologiska centret har uppmätt två jordbävningar av styrka sju på Richterskalan nära en annan ögrupp Vanuatu i mars, men epicentrum var flera hundra kilometers djup.

Översatt från originalartikel på engelska av Chowa Choo. (Uppdaterad 04.04.2007)