D-vitamin bekämpar herpesvirus
Under sommaren får vi D-vitamin genom solen. Under den mörka årstiden bör vi äta fet fisk och många experter rekommenderar oss att ta extra tillskott av D-vitamin. (Foto: AFP/Jewel Samad)


För den som drabbats av herpes är den vanligaste behandlingen antivirala läkemedel. Men forskning visar att det finns en annan lösning på problemet, nämligen D-vitamin, rapporterar Alliance of natural health.

Enligt skolmedicinen är bästa botemedlet mot herpes antivirala läkemedel som aciklovir (säljs under varumärket Zovirax), famciklovir (Famvir) eller Valacyclovir (Valtrex).

Patienten rekommenderas att ta medicinen vid herpesutbrott och/eller som förebyggande behandling för att minska risken för återfall.

Suppressiv (förebyggande) behandling för herpes innebär enorma vinster för läkemedelsföretagen, eftersom dessa läkemedel är dyra.

Det finns också problemet att läkemedlen inte alltid fungerar och antivirala läkemedel tenderar också att på sikt leda till att vi får resistenta superbakterier.

D-vitamin aktiverar immunförsvaret

Ett alternativ till skolmedicinen skulle vara att patienterna får testa sig om de lider brist på D-vitamin.

Forskning har visat att D-vitamin har en kraftfull effekt när det gäller att aktivera immunförsvaret.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det bildas i huden vid solbestrålning och finns i fet fisk och ägg.

En studie vid Köpenhamns universitet visar att D-vitamin hjälper T-cellerna att bekämpa invaderande mikroorganismer och virus. Studien har publicerats i tidskriften Nature Immunology.

En japansk studie som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, visade att D-vitamin var mer effektivt än vaccin för att förebygga influensa. Skolbarn som fick D-vitamintillskott hade 58 procent mindre risk att drabbas av säsongsinfluensa typ A.

De antivirala läkemedlen däremot, som oseltamivir (Tamiflu) och zanamivir (Relenza) minskade bara risken med 8 procent.

Brist kan kopplas till olika sjukdomar

Enligt en studie som publicerats i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism lider 59 procent av befolkningen brist på  D-vitamin och nästan 25 procent av kritiskt låga nivåer av D-vitamin.

Läkaren John Cannell, som ligger bakom det ideella D-vitaminrådet, Vitamin D Council, i USA, anser att D-vitaminbrist har koppling till en rad sjukdomar, så som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, högt blodtryck, autoimmuna kärlsjukdomar, diabetes, depression, kronisk smärta, artros, osteoporos, muskelsvaghet, muskelförtvining, fosterskador, tandlossning och virus- och bakterieinfektioner.

Stärk immunförsvaret genom kosten

Andra naturliga sätt att undvika herpes är att ta bort socker och vitt mjöl i kosten, vilket stör immunsystemets förmåga att bekämpa infektioner.

Aminosyran lysin anses hämma herpesvirus. Den är en av de essentiella aminosyrorna som måste tillföras via maten, eftersom kroppen inte själv kan tillverka lysin.

Lysin finns framförallt i bönor men finns också som kosttillskott.

Även C-vitamin, A-vitamin, selen och zink stärker immunförsvaret. A-vitamin finns naturligt i fiskoljor, fisk, lever, smör, mjölk, ägg och grädde. Viktigt att tänka på är att man inte ska överdosera A-vitamin i tablettform.

Selen finns bland annat i fisk, skaldjur, alger, kelp, kött, ägg och inälvsmat. Livsmedel som innehåller zink är skaldjur, nötkött, bönor, solrosfrön, nötter, fullkorn och pumpakärnor.

Propolis (naturprodukt som finns i bikupor), pepparmyntolja, tea-tree olja och citronmeliss-olja är andra naturliga medel som kan bekämpa de otrevliga herpesutbrotten.

Fakta om herpes:

  • Det finns två typer av herpesvirus. Typ 1 är den som vanligen orsakar sår runt munnen. Typ 2 orsakar ofta herpes i underlivet. Båda kan ge besvär även på andra delar av kroppen, exempelvis på fingrar och i ögon. Herpesvirus smittar framför allt under utbrott och genom direktkontakt.
  • Redan i 15-årsåldern har ungefär hälften av alla svenskar antikroppar i blodet mot typ 1-virus, vilket innebär att de någon gång har smittats. Ungefär 80 procent av alla vuxna svenskar har antikroppar. Av dessa är det bara en av fem som får återkommande utbrott av munherpes. Många människor är smittade utan att veta om det.
Källa: Vårdguiden

Sju sätt att superladda ditt immunförsvar

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri