Citron ger hälsa åt din kropp
Ung flicka poserar med en vanlig citron i sin hand bredvid en ekologiskt odlad jättecitron på ett träd i Psevdas, Cypern (Foto: Laura Boushnak/AFP/Getty Images)


Citronträdet tillhör citrusfamiljen och är grönt året runt. Eftersom träden behåller sina löv året om, ackumulerar bladverken konstant viktiga ämnen som krävs för att sätta nya blad och grenar, samt för att bära den nya frukten.

Ett friskt citronträd drar till sig uppmärksamhet med sitt överflöd av gröna löv. Citronträd har en två- till treårig tillväxtcykel. Dess rotsystem har en typ av rotsvampar, mykorrhiza, vilka lever i symbios med trädet.

Citronträdet anses vara det mest nyckfulla i citrusfamiljen, eftersom det är temperaturkänsligt, men tack vare dess läkande kvaliteter är det ändå mycket populärt.

De huvudsakliga beståndsdelarna i en citron är vatten och citronsyra. Tillsammans med vitamin A, B1 och D som är avgörande för kroppens funktion, är C- vitamin den viktigaste eftersom den är oumbärlig för matsmältningen.

Denna rika kombination av ämnen användbara för den mänskliga organismen gör att citron kan betraktas som en oersättlig matvara och värdefull för sina läkande och kosmetiska egenskaper.

Citron har förmåga att lindra en rad problem med andningsvägar, infektioner, hudbesvär, hjärt-kärlsjukdomar, nervsystemet, endokrina systemet, matsmältningen, rörelseapparaten och urinvägarna.

För att få vitare tänder och minska plackbildning kan man borsta med en blandning av lika delar outspädd citron-, lime- och grapefruktjuice. Undvik att suga eller bita i en citron eftersom långvarig kontakt med den höga koncentrationen citronsyra kan skada emaljen.

Det återstår bara att plocka citronen rätt; se till att frukten är stark, elastisk och har ett jämt skal – dessa är alla tecken på att de har mycket fruktkött. Om citronen verkar omogen – ännu bättre, då kan den ju förvaras längre.

Ingefära har en given plats inom läkekonsten

Gurkmeja kan förbättra minnet