Chokladindustrin är beroende av barnslavar
En arbetare jobbar med choklad i en fabrik i Venezuela. Många tillverkare använder fortfarande barnarbetare i sina produktionskedjor. (Foto: Juan Barreta/Getty Images)


Mycket av den choklad som delats ut under Halloween har besudlats av arbete av förslavade barn.

Hershey’s, Nestlé och andra stora internationella chokladföretag vet detta. De lovade för nästan ett decennium sedan att etablera ett certifieringssystem som visar att inga företag i deras produktionsled utnyttjar barnarbetskraft.

De satte deadline till juli 2005. Datumet kom och gick utan att något meningsfullt hände. En andra frivillig tidsgräns passerades 2008. Ytterligare en deadline för frivilliga åtgärder är satt till slutet av detta år. Förhoppningarna är inte stora inför den heller.

Reportrarna Sudarsan Raghavan och Sumana Chatterjee avslöjade sommaren 2001 de skandalösa förhållanden under vilka det mesta av den choklad som säljs i USA tillverkas.

I en av deras artiklar beskrev en slav sina 13-timmars arbetsdagar på plantagen som brutala, fyllda med hårt fysiskt arbete, avbrutna av slag och avslutade med sömn på en träplanka i ett låst rum tillsammans med andra slavar.

”Slagen var en del av mitt liv”, sade pojken som såldes som slav innan han var tolv år fyllda. ”När de hade lastat på dig säckar och du föll medan du bar dem så var det ingen som hjälpte dig upp. Istället slog och slog de dig tills du plockade upp dem igen.”

Efter det förbereddes lagar som förbjöd barnslavar i chokladindustrin. Men innan den amerikanska senaten hann ta ställning till dem hade chokladindustrin tillkännagett en frivillig fyraårsplan för att rensa upp i sina produktionsled, som inte innehåller några bindande lagar.

Det är fortfarande lätt att hitta bevis på plågsamt barnslaveri inom chokladindustrin. I september rapporterade det amerikanska Tulaneuniversitetets undersökningsgrupp, som fått uppdrag av kongressen att övervaka de frivilliga åtagandena för leverantörskedjorna, att: ”industrin är långt från att nå målet… och majoriteten av de barn som utsätts för de värsta formerna av barnslaveri fortfarande inte har nåtts.”

En nyligen släppts dokumentär ”The Dark Side of Choklate” av filmskaparna Miki Mistrati och U Roberto Romana har en mindre neutral ton, när de i hemlighet undersöker barnslaveriet i kakaoleverantörskedjorna från insidan.

Det amerikanska utrikesdepartementet har en lista för 2010 som visar att i flera Västafrikanska länder handlas det med barn som förs till kakaoplantager.

Samtidigt klagar de största chokladföretagen över att det är för svårt att städa upp i branschen eftersom de inte själva äger plantagerna. Men vissa av dem försöker inte ens.

USA: största chokladföretag, Hershey’s, har ännu efter nio år inte börjat. Det har inte över huvud taget något certifieringssystem som garanterar att det inte sker övergrepp på arbetarnas rättigheter under kakaoproduktionen.

Här är tre saker du kan göra för att försäkra dig om att chokladen du äter inte har framställts med hjälp av barnarbete i andra länder.

1. Leta efter choklad från företag som certifierar sina leverenatörskedjor, med märkning såsom Fair Trade och IMO Fair Trade for Life.

2. Kontakta chokladföretag, genom att skriva, ringa, lämna meddelanden på deras Facebooksidor, och säg åt dem att du förväntar dig att de bevisar att deras leverantörskedjor inte utnyttjar barnarbetare eller slavar.

3. Kontakta dina politiker. Eftersom chokladindustrin inte själv klarar att kontrollera sina leverantörskedjor behövs lagar som hindrar att det hamnar choklad på våra butikshyllor som framställts med hjälp av slavarbete.

Människorna som tillverkar råvaran till vår choklad förtjänar rättvisa löner och säkra arbetsförhållanden. Afrikanska barn ska inte behöva utsättas för obeskrivligt lidande för att våra barn ska få sitt lördagsgodis.

Andrew Korfhafe är redaktör för miljöorganisationen Green Line America

Översatt från engelska:  http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45052/