China Uncensored: 610-byrån, Kinas Gestapo
Chen Guangcheng, kinesisk människorättsaktivits och måltavla för den ökända 610-byrån, i Washington den


Det har varit en månad av jubiléer i Kina! 25 år sedan massakern på Himmelska fridens torg och 15 år sedan Kinas alldeles egna Gestapo bildades!

Gratulationer?

Okej, ibland är jubiléer i Kina inte direkt någon orsak till att fira. Faktum är att vissa jubiléer inte ens kan kallas för jubiléer – de kallas istället för "känsliga datum".

Nej, jag tror inte att någon blir överraskad, men Kina är ingen rättsstat. Visst, de har domstolar, polis, advokater, alla slags rättsliga saker, men lagen kan trampas på närsomhelst av alla former av beslut från det kinesiska kommunistpartiet.

Känner ni exempel till att kineserna enligt den kinesiska konstitutionen "åtnjuter yttrandefrihet, pressfrihet, och mötesfrihet"? Fråga bara Den okände rebellen (mannen som stod ensam framför stridsvagnarna på Himmelska fridens torg, övers.anm.) hur bra detta fungerar.

För femton år sedan fick så Kina sin egen skrämmande, Gestapoliknande styrka, som kallades 610-byrån efter datum den bildades, 10 juni. Smart.

610-byrån är en organisation som står utanför lagen, och med detta menar jag olaglig. Den är verksam på varje nivå i det kinesiska samhället, men är mäktigare än de lokala myndigheterna.

Enligt en rapport till Europaparlamentet finns det tusentals grenar inom 610-byrån runt om i Kina på provinsnivå, distriktsnivå, kommunal nivå och på grannskapsnivå, och de rapporterar direkt till kommunistpartiets centralkommitté. Det stämmer, det är en organisation inom kommunistpartiet, inte en regeringsorganisation. Och ändå styr den regeringen fullständigt. Den gör roliga saker som att döma utan rättegång, "omskolning", tortyr, och dödar folk som egentligen inte är skyldiga till något brott.

Det finns en orsak till att man inte går genom domstolarna.

Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng (som för närvarande befinner sig i ett avlägset fängelse i Xinjiangprovinsen) hade sitt eget förhållande till 610-byrån. I boken "A China More Just" skrev han: "Den omoraliska handling som har skakat min själ allra mest är 610-byråns och polisens regelbundna övergrepp på kvinnors könsorgan. Hos dem som ansatts har nästan varje kvinnas könsorgan och bröst samt varje mans könsorgan torterats på det mest vulgära vis."

Ingen fara dock. Det är inte så att 610-byrån godtyckligt riktar in sig på vem som helst i Kina. Man riktar bara godtyckligt in sig på Falun Gong-utövare. Och det är bara en farlig "heretisk religion."

Det är åtminstone vad kommunistpartiet säger. På samma sätt som man sade att studenterna 1989 var kontrarevolutionärer och kriminella element. Och enligt officiella siffror var det bara en av tolv människor i Kina som utövade Falun Gong i Kina, så det är inte så att 610-byrån riktar in sig på ett jättelikt segment i det kinesiska samhället.

Trots att 610-byrån startades med det uttryckliga syftet att rikta in sig på Falun Gong så använde den dåvarande partiledaren Jiang Zemin detta som en förevändning, en ursäkt, för att skapa denna supermäktiga olagliga enhet som opererade på varje nivå av det kinesiska samhället, och svarade endast mot honom, eller mot någon som var utsedd av honom. Kanske kan ni föreställa er den politiska fördelen i att vara grundare och ledare för sin alldeles egna personliga hemliga polis.

Förvånande är kanske att organisationen med åren blev ännu mäktigare och inte nöjde sig med de en av tolv kinesiska medborgare som utövar Falun Gong. 2003 ändrade 610-byrån sitt officiella namn från "Centrala ledningsgruppen för att hantera Falun Gong" till "Centrala Ledningsgruppen för att hantera
heretiska religioner", och började även rikta in sig på andra "heretiska religioner". Som buddhismen och kristendomen.

Och tydligen inkluderar det enligt the Economist också människor som Chen Guancheng. Ni kanske känner honom som den blinde människorättsaktivisten som motsatte sig att staten tvingade människor att göra abort och att sterilisera sig. Tur att 610-byrån fanns där för att skydda människor från en sådan galen extremist.

New York Times kinablogg Sinosphere skrev nyligen om tre kinesiska advokater som försökte uppmärksamma ett olagligt fängelse som drevs av 610-byrån. De blev torterade för sina ansträngningar.

Men hallå, än
sen? Om jag var en vanlig kinesisk medborgare skulle jag inte oroa mig. Bara för att de först gav sig på Falun Gong, sedan buddhisterna och de kristna, och sedan advokaterna, så betyder inte det att de kommer att ge sig på mig, eller hur?

Så grattis på födelsedagen, 610-byrån. Förhoppningsvis kommer ni inte att få uppleva er sextonde. Men eftersom femtonde är en stor dag, låt oss ha lite roligt. Gör era egna födelsedagskort och skicka dem till mig på China Uncensoreds Facebooksida.

Jag ska göra en egen sida på Weibo och publicera vinnarna där, så får vi se hur långt tid det tar innan jag blir bannlyst på Weibo.

Kom ihåg bara att det är internet, så utforma korten smakfullt. Låt oss göra det till en födelsedag som 610-byrån aldrig glömmer.

För mer från China Uncensored, gå in på youtube.com/ntdchinauncensored.


Översatt från engelska.