China Mobile avslöjade att de övervakar mobilanvändarna
En man hukar sig framför en reklamtavla med kinesiska modeller som poserar med mobiltelefoner i Shanghai. Under det nyligen hållna ”World Economic Forum” i Davos avslöjade VD:n Wang Jianzhou för ”China Mobile Communications Corporation” oväntat för omvärlden om företagets roll i att hjälpa den kinesiska kommunistregimen att spionera på sina kunder. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Under World Economic Forum som nyligen avslutades i Davos berättade Wang Jianzhou från China Mobile Communications Corporation oväntat om företagets roll i att hjälpa den kinesiska kommunistregimen (KKP) att spionera på sina kunder.

Wang avslöjade att företaget hjälpt regimen att övervaka och spionera på privatpersoner genom 500 miljoner mobiltelefoner.

Enligt rapporter från AFP har China Mobile för närvarande 300 miljoner kunder och växer med sextiotusen per månad. Detta gör det till världens största mobiltelefonföretag.

Wang Jianzhou säger att företaget har möjlighet att ta reda på vem kunden är och exakt var användaren befinner sig. Vad som en gång var privata uppgifter, som namn och bostad, utnyttjas nu av företaget till skicka försäljning, reklam och erbjudanden om tjänster.

Angående frågan om personlig integritet säger Wang:

– Vi kan ta reda på exakt var en person befinner sig men informationen kommer inte att avslöjas, endast den Allmänna säkerhetsbyrån får vid begäran ut den.

Eftersom telefonsamtal sänds via den närmaste antennen kan företaget spåra användaren. Den amerikanska kongressledamoten Edward Markey anser dessa nyheter vara chockerande. Han säger att informationen om möjligheten till ett sådant missbruk där användare kan övervakas och spioneras på oroar experter i telekommunikation vid World Economic Forum.

Den amerikanske kongressledamoten Markey, ordförande för House Subcommittee on Telecommunications & the Internet, jämförde med situtationen i USA och förklarade att närhelst en regeringstjänsteman behövde tillgång till information från en mobiltelefon behöver denne tillstånd från en domstol. Han förklarade för reportern från AFP att han var rasande och väldigt misstänksam mot företagets relation med de kinesiska myndigheterna.

Jonathan Zittrain, ordförande för Internet Governance and Regulation vid Oxford University, förklarade att CCTV i Kina är ett slutet nätverk som arbetar för regimen och att det är lönlöst att som utomstående klaga på det sätt som informationen kontrolleras. Mobiltelefonernas storebrorsystem är dock bekostat av användarna själva och att en allmän tjänst missbrukas på ett sådant sätt anser han ofattbart.

Översatt från version