Cern-forskare misstänks för terrorkoppling
En algerisk forskare som misstänkts ha koppling till al-Qaida har gripits i Frankrike. Mannen har arbetat vid forskningsinstitutet Cern i Schweiz, som är ett center för vetenskaplig forskning inom högenergifysik. Där finns den jättelika partikelacceleratorn som man hoppas ska kunna återskapa ett Big-Bang i miniatyr för att kunna lösa gåtan om universums uppkomst. Personen på bilden har inget samband med händelsen. (AFP PHOTO / Fabrice Coffrini)


En  forskare som misstänkts ha koppling till al-Qaida har gripits i Frankrike. Mannen har arbetat vid forskningsinstitutet Cern i Schweiz.

Forskaren som misstänks för terrorkoppling tros ha kontakter med terrorister i Algeriet och enligt uppgifter från Svenska Dagbladet ska han vara av algeriskt ursprung.

Sedan 2003 har han arbetat med ett analysuppdrag inom Large Hadron Collider-projektet. Han har inte varit anställd av Cern utan arbetade via ett externt institut uppger man i ett pressmeddelande från Cern.

Han ska enligt organisationen inte haft tillträde till domäner inom områden som anses känsliga för driftsäkerheten och inte kommit i kontakt med något material som kan ha använts för terrorism i sitt arbete.

Cern (European Organisation for Nuclear Research) är ett av världens största center för vetenskaplig forskning inom högenergifysik. Det omdiskuterade projektet är den gigantiska partikelacceleratorn.

Forskarna hoppas på att med hjälp av maskinen kunna återskapa ett Big Bang i miniatyr för att kunna lösa gåtan om universums uppkomst.

Efter bara tio dagars drift i september förra året blev maskin skadad men i mitten av november räknar man med att den ska kunna tas i drift igen.

Sverige  är engagerat i Large Hadron Collider-projektet och har bidragit med en miljard kronor. Man har också ett omfattande forskningsprogram vid Cern med över hundra  svenska studenter, varav flera arbetar med partikelacceleratorn, skriver SvD.

 

Mer i detta ämne

Nystart för ifrågasatt partikelaccelerator i höst
Partikelacceleratorn i Cern snart redo för start – men vet experterna vad de gör?