Censur av sökningar om folkmordsprocesser återupptagen


Under tio timmar fanns information om rättsprocesser om folkmord som förs mot Kinas förre ledare Jiang Zemin tillgänglig på de kinesiska sökmotorerna Baidu och Sogou i Kina. Nu är de åter blockerade.

Den 31 mars kunde kinesiska nätanvändare för första gången få upp träffar på sökord relaterade till de internationella rättsprocesser som Falun Gong-utövare drivit mot förre kinesiska ledaren Jiang Zemin på de inhemska sökmotorerna Baidu och Sogou. Söktermer som ”Folkmordsåtal mot Jiang Zemin” gav träffar och hemsidor med informationen kunde kommas åt.

Därmed kunde fastlandskineser läsa om de 50 rättsprocesser i 17 olika länder där Jiang Zemin anklagas för folkmord och tortyr av kinesiska Falun Gong-utövare.

Analytikern och historikern Lu Gaping som intresserat sig för vad Jiang haft för sig i det fördolda och skrivit artiklar om det, sade att detta tydde på att Jiang förlorat sitt politiska inflytande i Kina, även om det inte var ”officiellt” ännu.

Strax efter att kinesiska upplagan av Epoch Times publicerat två artiklar om denna plötsliga förändring dök tidningen själv upp på den första resultatsidan på Baidu.

Runt klockan 19 New York-tid, när Epoch Times-reportern använde Baidu och Sogou för att söka på samma nyckelord, fortsatte kinesiska Epoch Times att dyka upp och klättrade till och med högre i resultatlistan.

Runt klockan 23 hade situationen plötsligt förändrats. Ett felmeddelande kom upp när man gjorde sökningar på Baidu och Sogou, där det stod ”sökresultat överensstämmer troligen inte med gällande lagar och förordningar. Resultat kan ej visas.”

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32574/