Byggnadsarbetare i Kina får inte ut lön
En kinesisk byggnadsarbetare vid ett bygge i Peking. Många kinesiska migrantarbetare får vänta på sina löner. (Foto: Kevin Frayer/Getty Image)


När det drar ihop sig till årets största helg i Kina, det kinesiska nyåret, vill många migrantarbetare i byggbranschen åka hem och fira med sina familjer. Men på grund av att de inte har fått lön på flera månader tvingas många vänta med sina hemresor. Migrantarbetare hör till den svagaste samhällsgruppen och byggherrarna har utnyttjat detta.

Luo Yixue, är migrantarbetare från Sichuanprovinsen och saknar pengar till biljett för att fira starten på Apans år den 8 februari där hemma, på grund av att han inte har fått sin lön.

– Den ena dagen efter den andra går, och nu har jag inte fått lön på fyra månader berättar, Luo för Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua.

Två imponerande nästan färdiga niovåningsbyggnader för kommersiellt bruk står vid en gata i Zhengzhou. Intill byggnaderna har de obetalda byggnadsarbetarna sina sjabbiga bostäder. Luo och hans kollegor har inte fått betalt sedan den 20 augusti, och trots att deras arbete var klart för fyra månader sedan stannar de kvar och väntar på den resterande lönen.

– Chefen har bara gett mig 154 dollar (1 305 kronor) att leva på sedan augusti. Vi kan bara köpa billiga grönsaker eller plocka upp kasserade grönsaker på marknaderna. Var och en av oss gör av med mindre än 1,54 dollar (cirka 13 kronor) om dagen, säger Luo.

Luo känner sorg när han tittar upp mot de nya byggnaderna, till skillnad mot den glädje han kände när han fick jobbet och pengarna skulle börja strömma in. Aldrig hade han trott att han inte skulle få betalt och att allt arbete var förgäves.

Vanligt problem i en fastighetsbransch i gungning

Rättighetsaktivisten Huang Qi i Sichuanprovinsen berättade för Radio Free Asia att fenomenet är vanligt i hela landet.

– Det har varit ett problem länge, eftersom migrantarbetare hör till den svagaste gruppen i samhället och deras lagliga rättigheter kan inte garanteras. Arbetsgivare och arbetsledare vågar vänta med att betala deras löner eftersom de är uppbackade bakom kulisserna.

Yu Dandan, advokat på advokatfirman Dacheng i Peking, sade till Xinhua att många migrantarbetare saknar rätt dokument eller ordentliga arbetskontrakt. För dem kan det bli en långdragen process att hävda sina rättigheter när lönen dröjer.

Dessutom är arbetsledningen skild från själva arbetarna och ledningen kan vältra ansvaret fram och tillbaka, vilket gör det ännu svårare för arbetarna att få ut sina löner.

Byggnadsarbetare är särskilt sårbara eftersom fastighetsmarknaden i Kina är i gungning. Många fastighetsbolag går under oavsett hur mycket de kan lägga på markköp, eftersom de inte kan få tillbaka byggkostnaderna förrän fastigheten är såld. Därför har det blivit ganska vanligt att hålla inne betalningarna till sårbara migrantarbetare som Luo.

Högsta folkdomstolen i Henanprovinsen fick under två decemberveckor in över 6 700 fall berörande 10 000 migrantarbetare, med totalt 48 miljoner dollar i innestående löner.