Bush friar till oppositionen
USA:s president George W Bush öppnar för samarbete med demokraterna för att lösa den spända situationen med Irakkriget. (Foto: AFP/Mandel NGAN)


USA:s president George W Bush sträcker nu ut en hand till Demokratiska partiet för att samarbeta om att få slut på kriget i Irak.

Initiativet kom en dag efter USA:s 16 underrättelsetjänster målat upp en dyster bild av presidentens egen plan och läget i Irak, och Bushs uppfattning om att vara ”den som bestämmer” Irak-politiken var som bortblåst. Han vände sig till demokrater i representanthuset som, liksom senaten, kontrolleras av demokraterna – mycket på grund av väljarnas otålighet med Bushs uppträdande under kriget.

-Jag lägger fram en plan som har orsakat mycket debatt om Irak, sade Bush om sin strategi som blev ifrågasatt efter underrättelsetjänsternas rapport.

-Jag lyssnade på många medlemmar här. Jag lyssnade på många medlemmar i mitt eget parti. Jag lyssnade på militären och presenterade en plan som jag verkligen tror ger den bästa chansen för att lyckas, sade han på Demokratiska partiets möte i Williamsburg, strax söder om Washington.

Bush nämnde däremot inte den mest kontroversiella delen av sin plan: att ytterligare 21 500 amerikanska soldater ska stationeras i Irak. Det är ett förslag som demokrater och även några medlemmar i Bushs egna Republikanska parti verkar vara beredda att rösta emot nästa vecka.

Förra veckan påminde den republikanske senatorn Arlen Specter presidenten om att han inte är ensam om att bestämma krigspolitiken. I underrättelsetjänsternas rapport, som delvis blev offentlig, beskrevs det som att Irak står på randen till kaos, att mer sekteristiskt våld är att vänta och att en kollaps hotar – om USA styrkorna dras tillbaka inom kort.

Bush var inte bara mer försonlig beträffande Irak på lördagen. Ställd inför oppositionens kontroll av hela kongressen talade han för samarbete om pensionsfonder, sjuk- och hälsovård, skatter, energi och migrationspolitiken.

Däremot nämnde presidenten inga områden som ligger honom själv varmt om hjärtat, exempelvis att förbjuda aborter och samkönade äktenskap.