Burundi hotas av inbördeskrig och folkmord
När Burundis sittande president beslöt ställa upp för en ny mandatperiod utbröt oroligheter i landet. Sedan dess har våldet eskalerat och omvärlden befarar ett nytt folkmord. (Foto: Phil Moore /AFP/Getty Image)


Våldet i Burundi eskalerar, och omvärlden fruktar att det kan urarta till folkmord, på liknande sätt som i grannlandet Rwanda 1994. FN hyser stora farhågor för att landet står inför ett öppet krig.

FN:s säkerhetsråd säger i en rapport att Burundi befinner sig i en djup politisk kris med snabbt eskalerande våld. Döda kroppar dumpas på gatorna i huvudstaden Bujumbura, och tusentals människor flyr.

– Traumatiserade invånare hittar ofta stympade kroppar, offer för avrättningar på gatorna, säger FN:s undergeneralsekreterare för politiska frågor, Jeffrey Feltman.

Oroligheterna utbröt i april, sedan president Pierre Nkurunziza beslöt att ställa upp för omval för en tredje mandatperiod. I juni omvaldes han i ett mycket ifrågasatt val.

När oppositionens nyckelperson Zedi Feruzi, dödades den 22 maj blev det en startpunkt för ett mönster med politiskt motiverade mord och attacker.

Hundratals godtyckliga gripanden

I går, den 9 november, dödades två personer i en granatattack, och i lördags dödades minst nio personer, bland annat en FN-arbetare, på en bar som påstods vara mötesplats för motståndare till omvalet av presidenten. Minst 240 människor har dödats och dumpats på gatorna sedan i april.

Bara den senaste månaden har det förekommit hundratals godtyckliga gripanden av oppositionsmedlemmar, journalister, människorättsförsvarare och deras familjer, folk som deltagit i begravningar och folk som bor i stadsdelar som stöder oppositionen, säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad Al Hussein.

Senatens ledare, Reverien Ndikuriyo, gav nyligen order om att lokala myndigheter skulle identifiera misstänkta element och rapportera dem till polisen för ”behandling”. Han uppmanade också myndigheterna att samla folk för att göra sig redo att ”pulverisera”. Liknande språk hördes inför folkmordet i grannlandet 1994.

Kagame kritisk

– De borde ha lärt sig läxan från vår historia, sade Rwandas president Paul Kagame i ett tal i fredags.

Han var mycket kritisk till president Nkurunziza, som tidigare var Hutu-rebelledare och blev Burundis första demokratiskt valda president efter inbördeskriget.

– Ingen vet var han är, ingen kan prata med honom. Hur leder han sitt folk? Människor dör varje dag och döda kroppar ligger på gatorna varje dag, sade Kagame, enligt The Guardian.

FN:s säkerhetsråd bör vidta brådskande åtgärder, enligt FN-rapporten. Bland annat bör man stödja det afrikanska freds- och säkerhetsrådets beslut, och Burundi måste prioriteras högt i säkerhetsrådets dagordning.