Burma slutar använda barnsoldater
Beväpnade barnsoldater från Karen National Unions rebellarmé firar den 51:a årsdagen av arméns revolt mot juntan i Tak nära gränsen till Thailand den 31 januari 2000. (Foto: Pornchai Kittiwongsakul /AFP/Getty Images)


Burma och FN har undertecknat en överenskommelse som hindrar armén från att rekrytera eller använda barnsoldater, samt att de ska släppa alla minderåriga rekryter.

Mandatet mellan FN och Burma, sänder ”ett starkt budskap om att barn inte ska rekryteras och användas för militära ändamål”, säger FN:s lokala samordnare i Burma Ashok Nigam, som var med när avtalet undertecknandes i Naypyidaw, huvudstaden i Burma.

Enligt FN använder flera parter som agerar i Burma barnsoldater, både den burmesiska militären och flera separatistiska grupper som slåss mot militären.

FN sade att Burma måste ge meningsfullt stöd till de barn som varit inkallade. Både när de lämnar soldatlivet och program för återanpassning i det vanliga samhället.

Det amerikanska utrikesdepartementet listar Burma som en stat som fortfarande aktivt använder barnsoldater, vilket innebär att landet inte kommer att få något militärt stöd om man inte upphör med det.

Översatt från engelska.