Burma friger flera hundra politiska fångar


Burma meddelade att 514 politiska fångar har frigetts från fängelse av humanitära skäl, enligt statliga medier. Frigivningen är ett tecken på att det en gång så isolerade landet fortfarande är på väg att öppna upp ytterligare.

Beskedet kom strax innan president Thein Seins planerade besök i USA och dagen efter oppositionsledaren och Nobelpristagaren Aung San Suu Kyis första besök i USA på två decennier, där hon bland annat ska träffa president Barack Obama.

Vilka politiska fångar som skulle friges uppgavs inte och enligt nyhetstidningen Irrawaddy och andra medier kan man inte heller bekräfta frigivningen.

Före måndagens tillkännagivande hade Thein beviljat amnesti för drygt 300 politiska fångar under förra året. Man uppskattade också att det fanns cirka 400 politiska fångar som fortfarande var fängslade.

Det oppositionella demokratipartiet (National League for Democracy Party) berättade för en radiostation i Australien att 424 av de 514 fångarna var fängslade av politiska skäl.

”Vi är optimistiska och hoppas att det är de återstående politiska fångarna som friges nu”, sade Naing Naing från oppositionspartiet.

Människorättsgrupper och västerländska regeringar har uppmanat Burma att frige alla sina politiska fångar.

Under de senaste månaderna har USA och andra länder lättat på sanktioner och reseförbud för högre tjänstemän som ett erkännande av landets begynnande politiska reformer. Bland annat fick oppositionspartierna ställa upp i parlamentsvalet i april. Suu Kyi har uppmanat andra länders regeringar att lyfta sanktionerna för att hjälpa Burma på dess väg mot demokrati.

Suu Kyis och president Theins besök i USA kommer sannolikt att stärka banden mellan Washington och Burma. I Washington kommer Suu Kyi att få kongressens guldmedalj på onsdag.

Human Rights Watch har anklagat Burma för att ”dra ut på tiden” genom att inte släppa de återstående fångarna och allvarligt begränsa rörelsefriheten för de politiska fångar som frigavs förra året.

Översatt från engelska