Bulgariens ambassadör: En ära att få se Shen Yun
"Ärligt talat är jag väldigt imponerad, och jag tyckte mycket om föreställningen, mycket imponerande", sade Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev, efter att ha sett Shen Yun Performing Arts på Cirkus i Stockholm den 6 april 2015. (Foto: Pirjo Svensson/ Epoch Times)


– Jag kände mig verkligen hedrad av att sitta i publiken och se Shen Yun. Man kunde känna att det här är något de gör av kärlek, sade Bulgariens ambassadör i Stockholm, Svetlan Stoev, som gärna vill få Shen Yun till Bulgarien i framtiden. Han såg Shen Yun Performing Arts uppträdande på Cirkus i Stockholm, annandag påsk, den 6 april.

Shen Yuns alla medarbetare har ”en gemensam önskan: att återuppväcka den sanna, gudainspirerande kinesiska kulturen och dela den med världen”, enligt Shen Yuns hemsida, vilket ambassadör Stoev uppskattade mycket. Han sade:

– Ärligt talat är jag väldigt imponerad, och jag tyckte mycket om föreställningen, mycket imponerande.

Shen Yun har fyra kompanier som reser jorden runt för att dela sin föreställning med världens människor. Med på Europaturnén finns den bulgariske dirigenten Kiril Tarpov, som personligen hade bjudit in ambassadör Svetlan Stoev till kompaniets föreställning.

Ambassadören uttryckte sin tacksamhet över inbjudan och öste beröm över dirigenten och orkestern som han ”definitivt var mycket nöjd med”.

Stor respekt för Shen Yun

Svetlan Stoev är som diplomat, och med ett stort intresse för kultur, väl bevandrad i kulturella och musikaliska event, men det var första gången han fick kontakt med den traditionella kinesiska kulturen som Shen Yun Performing Arts visar. Han kände stor respekt för det som Shen Yun gör.

– Allting var fantastiskt, särskilt hur de uppträdde, deras leenden och ansikten. Man kan se att de känner att det är en stor ära att uppträda på scenen och föra fram den här traditionen till andra folk och nationer. Man kunde känna att det här är något som de gör med kärlek, sade en synbarligen berörd ambassadör.

Förutom traditionell kinesisk dans finns även etniska danser och folkdanser på Shen Yuns repertoar. Kina har 55 etniska minoriteter och folkdräkterna är lika skiftande som den kinesiska kulturen i sig, med stora skillnader baserat på region och etnicitet.

– Det var också väldigt fint att se de här olika typerna av traditionella dräkter, sade han.

Kultur är den mest direkta vägen till folket

Ambassadör Svetlan Stoev menar att eftersom kultur är den mest direkta vägen till folket kan alla folk få nytta av den.

– Om man överför den här traditionen och andligheten från en plats till en annan, så kan alla lära sig av den. Och jag kan säga att den här sortens kombination (med dans och musik) är det bästa sättet att direkt nå åskådarnas hjärtan, sade ambassadören.

Ambassadören tyckte att publiken också visade sin tacksamhet med livliga ovationer efter föreställningen, och tenoren Tian Ge utökade programmet med ytterligare en sång.

– Han har en stor röst, en tenor. Jag hoppas att vi får höra mycket mer av honom, sade Svetlan Stoev.

Önskar Shen Yun till Bulgarien

Bulgarien och Kina har två olika kulturer, men Bulgarien har också en tradition av kombinationen musik, dans och solister, menar ambassadören. Ambassadören har en önskan att kunna ordna så att Shen Yun även besöker hans hemland.

– Jag tror att det skulle bli en stor succé om den här föreställningen kom till Bulgarien, sade ambassadören.

Pirjo Svensson rapporterade. Tilläggsrapportering av Barbro Plogander.

Shen Yun Performing Arts ger föreställningar i Paris 10-12 april, 14-16 april i Bremen. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org 

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.