loadingVattnet ur kranen har blivit brunare. Foto: Franck Fife /AFP/Getty Images
Vattnet ur kranen har blivit brunare. Foto: Franck Fife /AFP/Getty Images
Inrikes

Brunare grundvatten ett växande problem

Epoch Times Sverige

Grundvattnet i världens vattentäkter har blivit allt brunare och det kan göra att dricksvattnet smakar sjövatten. Orsaken tros ligga i klimatförändringarna. En specialistkonferens i Malmö tittar just nu närmare på frågan.

Vattnet färgas brunt av organiskt material som bär på smittämnen. Det innebär att råvattnet framöver kommer behöva genomgå mer omfattande reningsprocesser för att bli drickbart, skriver Sydvatten i ett pressmeddelande.

Högre temperatur, mer nederbörd samt minskad försurning tros vara orsaken till vattnets försämrade kvalitet.
Det brunare råvattnet innebär en stor utmaning för VA-branschen. Aktuell forskning, lösningar och utmaningar diskuteras just nu på den internationella specialistkonferensen NOM 6 i Malmö.

Bland deltagarna finns professor Chris Evans från UK Centre for Ecology and Hydrology vid University of Bangor, Storbritannien och innehavare av Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap, knuten till institutionen för vatten och miljö vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Även en av Sveriges ledande vattenreningsexperter, Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära, Lunds universitet och forskningschef på Sydvatten, bidrar till diskussionen.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingVattnet ur kranen har blivit brunare. Foto: Franck Fife /AFP/Getty Images
Vattnet ur kranen har blivit brunare. Foto: Franck Fife /AFP/Getty Images
Inrikes

Brunare grundvatten ett växande problem

Epoch Times Sverige

Grundvattnet i världens vattentäkter har blivit allt brunare och det kan göra att dricksvattnet smakar sjövatten. Orsaken tros ligga i klimatförändringarna. En specialistkonferens i Malmö tittar just nu närmare på frågan.

Vattnet färgas brunt av organiskt material som bär på smittämnen. Det innebär att råvattnet framöver kommer behöva genomgå mer omfattande reningsprocesser för att bli drickbart, skriver Sydvatten i ett pressmeddelande.

Högre temperatur, mer nederbörd samt minskad försurning tros vara orsaken till vattnets försämrade kvalitet.
Det brunare råvattnet innebär en stor utmaning för VA-branschen. Aktuell forskning, lösningar och utmaningar diskuteras just nu på den internationella specialistkonferensen NOM 6 i Malmö.

Bland deltagarna finns professor Chris Evans från UK Centre for Ecology and Hydrology vid University of Bangor, Storbritannien och innehavare av Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap, knuten till institutionen för vatten och miljö vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Även en av Sveriges ledande vattenreningsexperter, Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära, Lunds universitet och forskningschef på Sydvatten, bidrar till diskussionen.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024