Bror och syster vädjar för sin mamma på Himmelska fridens torg
Syskonen håller ett klagobrev där de ber om rättvisa. (Foto: The Epoch Times)


Syskonen Xing Mei och Xing Jian från Henanprovinsen kom till den Himmelska fridens torg i Peking den 6 maj. De kom för att på knä ta fram sin protestbanderoll och vädja för ett frisläppande av sin mamma. De greps av de lokala poliserna och fördes till häktet. Klockan tre samma dag frisläpptes de.

Vittnen sade att de hade sett de två barnen knäböja på Himmelska fridens torg och att de vecklat ut en banderoll som beskrev de orättvisa behandlingar de utsatts för av det Kinesiska kommunistpartiet (KKP). Barnen ropade: ”Vi vill ha vår mamma! Vi har behandlats orätt!”

– Tre eller fyra beväpnade poliser arresterade barnen, antecknade personuppgifter och orsaken till deras protest. De unga barnen togs till Himmelska fridens säkerhetsbyrå, sade ett vittne.

Omkring klockan 3 blev Xing Mei och Xing Jian frisläppta.

Xing Wangli och Xu Jincui är Mei and Jians föräldrar. De bor i byn Hongzhung i staden Xinyang i Henan, Xixianlänet.

I juli 2002 när Jian var sju år blev han påkörd av en bil. Olyckan gav Jian allvarliga inre skador, såsom skadad lever och en fraktur på höger ben. Familjen Xin tyckte att ersättningen som den lokala trafikdomstolen tilldömt dem var orättvis och de överklagade många gånger till berörda myndigheter. De lokala myndigheterna och domstolen vägrade att lyssna på familjen Xins vädjanden. Familjen har sedan dess inlett överklagande av deras fall till högre myndigheter.


 Omkring klockan 13 den 6 maj förde den Himmelska fridens torgs allmänna säkerhetsbyrå bort och häktade de unga demonstranterna från Henanprovinsen. (Foto: The Epoch Times).

Omkring klockan 13 den 6 maj förde den Himmelska fridens torgs allmänna säkerhetsbyrå bort och häktade de unga demonstranterna från Henanprovinsen. (Foto: The Epoch Times).

Under Xings många vädjanden för sin sons fall blev han arresterad åtta gånger. Han genomförde två hungerstrejker, som vardera varade i mer än fem dagar. 2004 dömde den kommunala administreringsnämnden för arbetsutbildning och rehabilitering i Xingyang honom utan rättegång till ett års arbetsläger.

När de fann sig själva trängda från alla håll beslöt Xings fru Xu tillsammans med sin mor He Zeying, svärfadern Wu Desheng, dotter Mei och sonen Jian att skapa uppmärksamhet kring deras fall genom att sätta eld på sig själva ovanpå en av byggnaderna på Himmelska fridens torg. Deras misslyckade självbränning upptäcktes av poliserna och de fördes till sjukhuset för akut behandling.

I april 2005 blev Xu dömd till tre års fängelse för brottet att ha ”skapat en folksamling och stört den allmänna ordningen”. Hon sitter för tillfället på kvinnofängelset i Henan.

Enligt Xins släktingar har de blivit hotade att familjen Xin kommer att ruineras om de fortsätter med överklagandena. 11-årige Jian fortsätter lida av hälsoproblemen som orsakades av trafikolyckan. Han klagar ofta över huvudvärk och av att han känner sig fysiskt svag. På grund av att både brodern och systern saknar sin mamma mycket och inte kunde se något annat sätt att få henne frisläppt beslöt de att använda helgdagen den 1 maj till att gå till den Himmelska fridens torg på och göra sin vädjan offentligt.

På grund av att Xu är fängslad har hennes man, som försörjer sig som bonde, fått ta rollen som både pappa och mamma till deras två barn. Med hjälp av vänner och släktingar planerar han att använda sin fritid att vädja till de högre myndigheterna i Peking. Han hoppas att få hem sin fru snart.


 11-årige Xing Jian. (Foto: The Epoch Times)

11-årige Xing Jian. (Foto: The Epoch Times)


 15-åriga Xing Mei. (Foto: The Epoch Times)

15-åriga Xing Mei. (Foto: The Epoch Times)

Översatt från engelsk” target=”_blank”>originalartikel på kinesiska.