Bröllopsmingel och fest dagen före den kungliga vigseln
Statsminister Fredrik Reinfeldt med hustrun Filippa välkomnar kronprinsessan Victoria och hennes fästman Daniel Westling till Eric Ericsson-hallen vid fredagens festligheter inför bröllopet. (Foto. AFP/ATTILA KISBENEDEK)


Regering höll på fredagen mottagning i Stadshuset i Stockholm för kungafamiljen, kronprinsessparet och företrädare för kommun och landsting.

Före mottagningen sade statsminister Fredrik Reinfeldt till TT:s reporter:

– Svenska folket har sett kronprinsessan födas och växa upp. Det är många som känner ett engagemang inför bröllopet. När en sådan stor händelse sker ser vi det som en statsangelägenhet, och vi har bjudit hit gäster från hela världen men vi vill också binda ihop hela Sverige och därför har vi bjudit hit kommuner och landsting, företrädare som folket har valt.

Hans hustru Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, menade att mottagningen är viktig för många människor som kommer för att framföra sina gratulationer till kronprinsessparet.

Drygt 400 gäster deltog vid mottagningen på Stadshuset. Festligheten fortsatte sedan vid 18-tiden. Ministrar och kungligheter från hela världen anlände till middagsbjudning i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen som Statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen höll för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Middagen inleddes med att Statsminister Fredrik Reinfeldt utbringade en skål för Konungen följt av tal till brudparet. Efter kaffet höll brudens far, Kung Carl XVI Gustaf, ett tacktal. Han tackade å kungafamiljens och gästernas vägnar för den utsökta maten och den fina underhållningen, han fick också gästerna att skratta när han låtsades glömma bort när bröllopet skulle ske.

Festen fortsätter vid 20.30 på Konserthuset. Riksdagen är värd för festkonserten och ett antal kända artister och musiker  medverkar tillsammans med Kungliga Filharmonikerna.Daniel Westling rättar till kronprinsessan Victorias släp vid ankomst till Eric Erisson-hallen. (Foto. AFP/ATTILA KISBENEDEK)

Daniel Westling rättar till kronprinsessan Victorias släp vid ankomst till Eric Erisson-hallen. (Foto. AFP/ATTILA KISBENEDEK)