Brittisk pessimism om EU:s grundlag
Storbritanniens utrikesminister Margaret Beckett är skeptisk till tidsplanen av EU:s grundlag, även om det tyska förslaget är mindre omfattande än det komplexa förslag som förkastades. Hittills har formellt 18 av de 27 EU-länderna ratificerat grundlagsfördraget. (Foto: AFP/Aamir Qureshi)


Tyskland står inför en uppförsbacke när det gäller att nå enighet om ett reviderat förslag till EU-konstitution, anser Storbritanniens utrikesminister Margaret Becket.

Grundlagsprojektet har legat på is i två år sedan franska och nederländska väljare förkastat ett tidigare förslag. Men Tysklands ambitioner är att kunna lägga fram en omarbetad text i juni som ska införas under 2009.

I en tv-intervju som mediebolaget BBC sänder på söndagen var Beckett skeptisk angående tidsplanen, även om det tyska förslaget är mindre omfattande än det komplexa förslag som förkastades.

-Jag måste medge
att jag tror att det är en besvärlig uppgift, särskilt att klara av det under det tyska ordförandeskapet, sade Beckett.

Hon tillade att bilden inte kommer att klarna förrän efter det franska presidentvalet ”och det hålls ganska nära slutet av deras (Tysklands) ordförandeskap”.

På frågan om det finns någon enighet kring ”det nya paketet” svarade hon:

-Inte tillnärmelsevis.

Beckett sade
att många frågor kan skapa ett nytt dödläge.

-Fransmännen och holländarna måste kunna säga att detta är annorlunda eftersom de annars bara blir överkörda på nytt. Och du vet, det är inte något enkelt problem att lösa, sade hon.

Hittills har formellt 18 av de 27 EU-länderna ratificerat grundlagsfördraget.