Britterna kvar i Irak fem år till
En irakisk (V) och brittisk soldat skakar hand med varandra under en ceremoni där man överlämnade en viktig bas till den irakiska armen som del av det successiva tillbakadragandet från Irak. (Foto: AFP/Essam Al-Sudani)


De redan hårt ansträngda brittiska ockupationstyrkorna stannar i Irak minst fem år till, skriver Sunday Telegraph som hänvisar till en hemlig plan på söndagen.

Uppgiften strider mot premiärminister Tony Blairs uttalande att styrkorna i Irak ska minska från 7 100 soldater till 5 500 i år.

En hittills hemlig plan. Operational Tour Plog, som försvarscheferna skissat har delvis läckt till tidningen. Den anger att britterna inte lämnar Irak före 2012.

Enligt Blair skulle de brittiska soldaterna stannar i storstaden Basra i södra Irak in i 2008 – ”så länge vi är önskade och vi har ett arbete att sköta”. Men enligt militärbefälens plan stannar de längre än så i Basra.

Två av fyra provinser i södra Irak har överlämnats till den irakiska krigsmaktens kontroll, en tredje, Maysan överlämnas i slutet av april. Basraprovinsen övertas av irakierna senare i år.