Britter ingrep mot polistortyr
IRAK, Basra: Jameat policestation i Basra förstörs av brittiska trupper efter en räd tidigare på morgonen. (Foto: AFP/Brittisk arme/Russ Nolan)


Brittiska styrkor i Irak ingrep i dag mot en polisstation i Basra som de beskrev som ett rövarnäste. I polishäktet fanns 127 gripna. Många av fångarna hade torterats och riskerade att dödas, enligt britterna.

I polishäktet fanns 127 gripna, och britterna hävdar inte bara att många av fångarna torterats utan att de också riskerade att dödas. En del av fångarna hade skottskador i knäna och åtskilliga hade krossade händer och fötter.

Sju personer dödades under räden mot polisstationen, som utfördes i gryningen på juldagen. Hela tvåvåningsbyggnaden sprängdes senare i luften av britterna.

Anställda i polisstyrkan hade tagit lagen i egna händer och terroriserade folk i Basra, uppgav ett av de brittiska befälen för nyhetsbyrån Reuters.

Den kritiserade polismyndigheten är en av dem som uppges ha blivit infiltrerade av shiitiska milismän. Styrkan ska ha deltagit i mord och kidnappningar, och dessutom i våld mot de utländska styrkorna i södra Irak.

Enligt britterna har Iraks premiärminister Nuri al-Maliki och guvernören i Basra godkänt planer på att upplösa enheten, däremot var det enligt Reuters oklart om de också samtyckt till britternas tillslag. Försvarsdepartementet i Bagdad meddelade däremot att det hade gett klartecken.

Polischefen i Basra Muhammad al-Musawi hävdade för sin del att han inte blivit informerad och britternas sätt att ta itu med problemet snarare trasslar till saker.