Britt-fråga gör EU-ledare sömnlösa
Donald Tusk till vänster, Jean-Claude Juncker intill honom och den brittiske premiärministern David Cameron fortsatte sina samtal till långt in på småtimmarna. (Foto: Dan Kitwood)


Kvällsmöten blev till nattmöten som blev till morgonmöten. Nu väntar en ”brittisk lunch” i Bryssel när EU-ledarna maratonmanglar frågan om hotet om Storbritanniens utträde.

Men statsminister Stefan Löfven gläds över enighet om att flyktingar inte ska få välja land att söka asyl i.

När EU:s stats- och regeringschefer samlades i Bryssel i går låg nästan allt fokus på diskussionerna om Storbritanniens framtida relation till EU. Efter en sex timmar lång middag som dock kom att handla om flyktingkrisen, tog den brittiska frågan sedan vid under natten.

Storbritanniens David Cameron tillsammans med andra EU-länders ledare på plats i Bryssel. (Foto: Martin Meissner /AP/TT)

Storbritanniens David Cameron tillsammans med andra EU-länders ledare på plats i Bryssel. (Foto: Martin Meissner /AP/TT)

EU:s permanente ordförande Donald Tusk fortsatte med enskilda möten med Storbritanniens premiärminister David Cameron med flera. De ska ha pågått till halv sex på morgonen, rapporterar BBC.

– Vi har gjort en del framsteg, men mycket återstår att göra, sade Tusk på nattkröken inför de mötena.

EU:s 28 ledare väntas samlas på nytt klockan 12 för fortsatta överläggningar.

EU-kretsen är uppenbart mån om att bistå Cameron för att behålla sin stora, rika medlem i unionen. Oenighet kvarstår dock i detaljerna.

– Alla uttryckte att det är viktigt att nå en överenskommelse så att Storbritannien blir kvar i unionen, sade Stefan Löfven på sin pressträff under natten.

EU-länderna trycker också på för att de undantag i välfärden som gäller bidrag och liknande ska vara begränsade.

Inte välja asylland

Det brittiska förslaget om en ”social nödbroms”, att man ska kunna inskränka sociala bidrag för andra EU-medborgare i sju år med möjlighet till förlängning tre år i taget, anser Löfven är för långt eftersom det ska vara en undantagsprincip. Han säger dock inte tvärt nej.

Någon gång i dag hoppas EU-ledarna nå den uppgörelse som ska ligga till grund för den folkomröstning om fortsatt medlemskap i unionen som britterna ställs inför kanske redan den 23 juni.

Statsminister Stefan Löfven anländer till toppmötet i Bryssel. (Foto: Ola Westerberg /TT)

Statsminister Stefan Löfven anländer till toppmötet i Bryssel. (Foto: Ola Westerberg /TT)

Under gårdagskvällen kom dock flyktingkrisen att dominera mötet.
– Vi har haft en framgång i arbetet i och med att nu skrivs principen in att asylsökande inte har rätt att välja vilket land de söker asyl i, sade Stefan Löfven på sin presskonferens efteråt.

– Det är en sak som vi har tagit upp och ligger i linje med det som vi vill se i det framtida systemet. Det är helt avgörande för att vi ska kunna få en rättvis fördelning av asylsökande i Europa, sade statsministern.

Det är dock inte fastslaget när principen ska börja gälla, sade han och underströk att rätten att söka asyl i sig inte påverkas.

Möter Turkiet

I slutsatserna från mötet heter det formellt och kortfattat att ”asylsökande har inte rätt att välja i vilken medlemsstat de vill söka asyl”.

Löfven beskriver flyktingkrisen som antagligen ”den största uppgift som unionen tagit sig an sedan den skapades”. Det är också bråttom att införa redan beslutade åtgärder och vidta nya – när vädret snart blir varmare lär flyktingströmmen på nytt öka.

Redan om ett par veckor ska dessutom EU-ledarna hålla ett extramöte med Turkiet för att diskutera den gemensamma handlingsplan som arbetades fram i höstas.

– Vår gemensamma handlingsplan med Turkiet är av högsta prioritet och vi måste göra allt för att den ska lyckas, sade permanente rådsordföranden Donald Tusk på sin presskonferens efter mötet.

Datum för mötet blir troligen lördag den 5 mars, enligt uppgifter till Reuters.

 Tysklands Angela Merkel hälsar på Storbritanniens David Cameron under torsdagens sena förhandlingar i Bryssel. (Foto: Geert Vanden Wijngaert /AP/TT)

Tysklands Angela Merkel hälsar på Storbritanniens David Cameron under torsdagens sena förhandlingar i Bryssel. (Foto: Geert Vanden Wijngaert /AP/TT)

Britternas krav på EU
Storbritanniens regering har krävt förändringar inom fyra områden i sin relation till EU:
Starkare ställning i EU för de nationella parlamenten.
Garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen.
Löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en ”allt fastare sammanslutning”.
Ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.
En folkomröstning ska sedan hållas i Storbritannien – senast den 31 december 2017 – för att avgöra frågan om landet ska stanna kvar eller lämna EU. Om en uppgörelse nås under veckans EU-toppmöte antas premiärminister David Cameron inom kort utlysa folkomröstningen till sannolikt den 23 juni i år.