Breivik nekar till psykiska problem
Anders Behring Breivik anländer till en domstol i Oslo den 6 februari 2012. (Foto: Daniel Sannum Lauten /AFP/Getty Images)


Anders Behring Breivik, som erkänt sig vara mannen bakom massakern i Norge förra sommaren i vilken 77 människor dödades, säger att rapporten om hans psykiska problem felaktig.

Den 33-årige Breivik har skrivit ett 38 sidor långt brev till magasinet Verdens Gang där han säger att en stor del av rapporten är falsk.

”Jag måste erkänna att detta är den värsta saken som påverkar mig eftersom det är den ultimata förödmjukelsen, skriver han och refererar till rapporten. Han tillägger att det skulle vara ”värre än döden” att bli skickad till psykiatrisk vård.

”Att skicka en politisk aktivist till ett mentalsjukhus är mer sadistiskt och grymt än att döda honom!” skriver han.

Han har också anklagat psykiatern som utvärderat honom för att ha ”brist på kunskap om politiskt motiverat våld”, enligt tidningen.

Breivik, som sköt ihjäl 69 personer på den isolerade ön Utöya samt detonerade en bomb i Oslo som dödade 8, har sagt att han är på ett uppdrag som innebär att frigöra Europa från multikulturalism och Islam.

I brevet erkänner han också att de så kallade Tempelriddargruppen inte existerar, som han säger sig tillhöra.

Gruppens system som han tidigare beskrivit ”är inget annat än ett förslag för ett framtida organisationssystem. Därför är det INTE ett existerande system”, skriver han i brevet enligt tidningen Aftenposten.

Artikeln på engelska.