Borgmästarkandidat i New York avböjer Kinas inbjudan
Stadsfullmäktige och borgmästarkandidat Tony Avella under en presskonferens i Flushing, Queens, New York. Efter att ha fått en inbjudan till Kina, meddelade Avella att han inte kommer att åka förrän den kinesiska regimen förbättrar sina mänskliga rättigheter. (Foto: Joshua Philipp / The Epoch Times)


Tony Avella kanske inte leder opinionsundersökningar i borgmästarvalet men han går i bräschen för internationell rättvisa och mänskliga rättigheter.

Tony Avella, som ligger efter borgmästare Michael Bloomberg och stadens revisionschef Bill Thompson i årets borgmästarval, avböjde nyligen en inbjudan till Kina och sade att han inte kommer att åka förrän det kinesiska kommunistpartiet (KKP) slutar kränka mänskliga rättigheter.

Borgmästarkandidaten, som sitter i New Yorks stadsfullmäktige för Demokraterna, tillkännagav detta under en presskonferens framför Queens bibliotek i Flushing, New York i torsdags förra veckan. Inbjudan hade framförts från Asian American Business Development Center på Manhattan och gällde en resa till Kina från 9 till 18 oktober.

– Jag tänker inte åka och jag skulle aldrig åka förrän den kinesiska regeringen agerar mot kränkningar av mänskliga rättigheterna, inte bara i Kina, utan mot deras förföljelse av Falun Gong-utövare här i USA, sade Avella och hänvisande till de otaliga attackerna mot Falun Gong-utövare i Flushing, av vilka många har haft kopplingar till det kinesiska konsulatet i New York.

– Helt klart bör vi förtroendevalda i USA sända ett tydligt budskap till dem att vi inte tycker att brott mot mänskliga rättigheter och att kasta folk i fängelse på grund av sin tro är lämpligt, fortsatte Avella.

Inbjudan gavs för att hjälpa det ekonomiska partnerskapet mellan New York och Kina. Liknande inbjudningar har framförts till amerikanska tjänstemän i det förflutna.

”Kina föredrar att få sin information lite i taget genom att låta sina forskare och experter utnyttja personer som besöker Kina inom den normala affärsverksamheten”, skrev den före detta FBI-chefanalytikern för kinesiskt kontraspionage, Paul Moore, i en debattartikel som publicerades  i York Times i september 1999.


Tony Avella skakar hand med Falun Gong-utövare efter en presskonferens den 6 augusti där stadsfullmäktigen och borgmästarkandidaten fördömde den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong. (Foto: Joshua Philipp / The Epoch Times)

Tony Avella skakar hand med Falun Gong-utövare efter en presskonferens den 6 augusti där stadsfullmäktigen och borgmästarkandidaten fördömde den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong. (Foto: Joshua Philipp / The Epoch Times)

Mellan den 29 mars och 1 april, 2007 accepterade New Yorks stadsfullmäktige och kandidat till stadens revisionschef, John Liu, en sådan inbjudan.

Liu träffade under resan Xu Yousheng, som är biträdande chef för ett av KKP:s kontor avsett för spionering och infiltrering av främmande länder och politik (Overseas Chinese Affairs Office of the State Council).

Youshengs kontor är en mellanhand mellan kommunistpartiets avdelning för så kallat förenat frontarbete (United Front Work) och regimens utländska konsulat och ambassader. Efter sin resa vägrade Liu att stödja Falun Gong-utövare som är föremål för kommunistpartiets förföljelse.

När Falun Gong-utövare attackerades i hans distrikt i New York, maj 2008 inte bara vägrade Liu fördöma attackerna utan höll ett privat möte med angriparna.

Avella har tagit en mycket annorlunda inställning i frågan.

– Jag tycker att bevisningen är tydlig och vad som händer i Flushings centrum är klart. Det är oacceptabelt här och i själva Kina. Jag i alla fall tänker inte låta mig luras av detta, sade han.

– Om fler av mina kollegor och förtroendevalda i detta land skulle göra liknande insatser som jag gör i dag, skulle det skicka ett budskap till den kinesiska regimen att de måste ändra sig. De kan inte längre agera på detta sätt, tillade Avella.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20688/