Borgmästarkandidat berördes av DPA:s skönhet
Marc Perera Christensen, som ställer upp i Århus borgmästarval, besökte Shen Yun Divine Performing Arts tillsammans med Malene Hedegaard, som var mycket förtjust i de vackra danserna. (Foto: Hans Bengtsson)


Marc Perera Christensen är det Konservativa partiets kandidat i Århus borgmästarval till hösten. På tisdagen var han och såg Shen Yun Divine Performing Arts föreställning i Musikhuset. Borgmästarkandidaten berördes av såväl konstens skönhet som det förtryck av människor som fortfarande pågår i Kina.

Han hade noterat att musiken bygger på både västerländsk och kinesisk tradition.

– Det är inte alltför främmande för en västerlänning, men har fortfarande den rätta känslan för den kinesiska historien och det kinesiska sättet att komponera. Det är en väldigt fin balans och ett mycket fint sätt att kommunicera Kinas historia till en västerländsk publik, sade Marc Perera Christensen i pausen.

Perera Christensen uppskattade också klarheten, färgerna och styrkan hos dansarna.

– Det är fantastiskt, det är riktigt fascinerande vilken styrka och vilka förmågor som artisterna besitter, sade han.

Numret ”Böljande ärmar” imponerade särskilt.

– Och så förstås Himlen väntar oss [trots förföljelse]. Det var en av huvudorsakerna till att jag skrev en hälsning i programboken, sade Perera Christensen.

Trots förra årets OS och en övergång till kapitalism så pågår fortfarande förföljelse av minoriteter i Kina påminde han.

–  Det är ett ämne man inte ska ta lätt på utan ta på stort allvar på i västländerna, sade han.

Han är själv engagerad i Kinas mänskliga rättigheter och har förhört sig om vilket tillstånd som råder i Århus kinesiska systerstad Harbin. Särskilt då förföljelsen av Falun Gong-utövarna.

– Vi har kontaktats av personer som menar att det pågår en omfattande förföljelse av Falun Gong-utövare i Harbin. Och att det sker en storskalig organstöld i Harbin.

På grund av detta har han ställt många frågor till utrikesministern och stadens nuvarande borgmästare. Marc Perera Christensen har nyligen föreslagit att Århus ska anta en policy för besök till eller från Harbin, som handlar om att utbilda dem som reser om medborgerliga rättigheter, förföljelsen av minoriter, villkoren för studenter och de allmänna förhållanden som för närvarande råder.

–  Vi har haft många diskussioner om detta i stadsrådet men jag lyckades inte få ihop till en majoritet denna gång.

Det hoppas Marc Perera Christensen blir lättare efter borgmästarvalet som hålls i november. Han siktar självklart på att vinna, och därmed få bättre möjlighet att driva sin politik i stadsrådet.