Böndernas öde i Kinas Hubei
Myndigheterna i Luotian i Hubeiprovinsen har tvingat bönderna att sälja totalt 500 tunnland mark till låga priser. (The Epoch Times)


– Den vackra staden jag en gång kände har skyfflats bort och körts över av bulldozers och traktorer. Min förtvivlan är bortom beskrivning. Genom att se på det som hänt min familj kan man se den totala bristen på rättigheter för bönder i Kina. Myndigheterna har inget som helst medlidande för dessa människor.

Detta säger Xu från Luotian i Hubeiprovinsen under en intervju med Epoch Times. Han berättar att myndigheterna i Luotian, med ursäkten ”industriella syften”, har tvingat bönderna att sälja totalt 500 tunnland mark till låga priser.

– Mina protester har inte lett till någonting. Vi har ingenting att förlita oss på; marken jag står på idag kan vara borta imorgon, säger Xu.

I den senaste omgången av tvångsinlösen av mark i september tog Luotians myndigheter över 16,5 tunnland mark och gav byborna och bönderna endast omkring 1 080 000 yuan (ungefär samma summa i kronor) i utbyte. Efter att Xus grannar sålt sin mark hade de endast några små markbitar kvar i bergen, resten hade utplånats.

När myndigheterna beslutade att ta den sista biten mark gick Xus mor och en grupp andra kvinnor och äldre ut på fälten för att försöka stoppa skövlandet. Xus mor fick en varning av de lokala myndigheterna som sade att hon skulle bli arresterad om hon deltog i liknande aktiviteter igen. När markröjarna kom tillbaka nästa dag förlorade Xus faster alla sina grödor.

– Min mor ringde mig för att fråga vad som skulle hända härnäst. Jag visste inte vad jag skulle svara. Som son kunde jag inte låta henne offra sitt liv för att försvara marken, så jag bad henne sätta hälsan före rättigheterna, säger Xu.

Han berättar att länets tjänstemän har hotat de boende med utpressning och polis. ”Vi kommer att arrestera alla som blandar sig i regeringens användning av marken” lär de ha sagt.

– Köpa och sälja mark är helt upp till tjänstemännen. 500 tunnland jordbruksmark och skog har gått förlorat till industrin. Vem ger myndigheterna rätt att göra det? Varje bonde gavs i genomsnitt 8 000 yuan (ungefär samma i svenska kronor). Efter att de förbrukat pengarna, vad ska de då leva av? undrar Xu.

Översatt från version


Inhägnad åkermark. (The Epoch Times)

Inhägnad åkermark. (The Epoch Times)


Nedhuggen skog i bergen. (The Epoch Times)

Nedhuggen skog i bergen. (The Epoch Times)