Boko Harams värsta massaker
Ingen bild från de senaste händelserna men vi kan rapportera att 28 skolflickor som flytt från kidnapparna Boko Haram i byn Chibok kom till regeringsbyggnaden för att tala med guvernör Kashim Shettima i Maiduguri den 2 juni 2014. Fortfarande saknas över 200 elever och invånarna protesterar. Protester förbjöds i Abuja, Nigerias huvudstad, den 2 juni.(Foto: STR / AFP / Getty Images)


Enligt vittnesuppgifter har hundratals människor dödats i attacker mot fyra byar i Borno i nordöstra Nigeria, nära gränsen mot Kamerun.

Tungt beväpnade män klädda som soldater kom i terrängfordon och motorcyklar, slog till mot byarna Goshe, Attagara, Agapalwa och Aganjara i början på veckan (måndag eller tisdag). Enligt ögonvittnen var angriparna medlemmar av den islamistiska sekten Boko Haram, uppger CNN.

Angriparna sköt ner flyende människor och förstörde hus, kyrkor och moskéer. Lokala politiker uppger att uppåt 500 människor kan ha dödats i massakern, skriver SVT. Uppgifterna har dock inte kunnat bekräftas av oberoende observatörer.

”Ingen kan ge ett dödstal för ingen kan ta sig dit eftersom gärningsmännen är kvar där. De har tagit över hela området”, säger ett vittne till nyhetsbyrån AFP.

Invånarna i byarna flydde till det närbelägna Kamerun för att undkomma masslakten berättar en lokal parlamentsledamot. Byborna lämnade sina hem när soldater placerades ut i området för att bekämpa islamisterna som har tagit kontroll över minst sju byar.

På onsdagen genomförde militära jetplan luftbombardemang mot Boko Harams positioner i det drabbade området i ett försök att driva bort rebellerna, skriver CNN.

Enligt nyhetsbyrån AP har minst 200 civila dödats i tre samhällen i nordöstra Nigeria och militären har misslyckats med att ingripa. En samhällsledare som bevittnade morden sade att invånarna i Gwoza i delstaten Borno pläderat för att militären skulle skicka soldater för att skydda området när de hade hört att Boko Haram var på väg att attackera, men hjälpen kom inte fram.  

Om uppgifterna stämmer är det den dödligaste attacken hittills under de fem år Boko Haram terroriserat Nigeria.