Bokmässan tar läsarna till Brasilien och Katalonien
Omslagsflickan på Bokmässans seminarieprogram är författaren Tatiana de Rosnay som tar en väl dold familjehemlighet som utgångspunkt i sina romaner. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)


Bok & Bibliotek, som i september för 30:e året arrangerar Europas näst största bokmässa, presenterade årets program på Göteborgs Stadsbibliotek. Temat i år blir Brasilien.

Brasiliansk litteratur presenterades av Fredrik Ekelund författare och översättare. Han började med att tala om landet han älskar och gav lite bakgrundshistoria då detta avspeglas i landets litteraturen.

Dels har Brasilien präglats av att vara en portugisisk koloni i över 300 år och dels präglas landet av det fruktansvärda slaveriet som fanns under den tiden. 3 miljoner slavar fraktades över från Afrika och idag är Brasilien det land som har näst flest svarta människor i världen, efter Nigeria, berättade Fredrik Ekelund.

Brasilien har en positiv utveckling för under de sista tjugo åren har 50 miljoner människor tagit steget från misär till ett slags medelklassliv, sade han.

Så följde en exposé över brasiliansk litteratur, först ut var Euclides da Cunha, född 1866, med boken ”Markerna brinna” en dramatisk skildring av ett uppror i Canudos i det inre av Bahia. Boken bidrog till att väcka det brasilianska självmedvetandet.

Det skulle dock dröja till 1922 när en konstvecka hölls i São Paulo för att den brasilianska identiteten skulle föddas. Innan dess speglades sig brasilianarna mot Lissabon och även Paris.

– Det var det europeiska som betydde något, sade Fredrik Ekelund.

Trots alla författare av världsklass har landets litteratur svårt att hävda sig internationellt. Det finns undantag som den storsäljande Paulo Coelho. En av hans böcker är Alkemisten.

– Portugisiskan har alltid befunnit sig i skuggan i förhållande till spanskan, både litterärt och politiskt, men det tror jag kommer att förändras, sade Fredrik Ekelund.


Ett kollage över unga lovande brasilianska författare. Tre av dem kommer till Bokmässan. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)

Ett kollage över unga lovande brasilianska författare. Tre av dem kommer till Bokmässan. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)

Som exempel lyfter ofta bokmässor fram Brasilien som tema och det gör även Bok och Bibliotek som har bjudit in fjorton brasilianska författare till Bokmässan i september.

De unga lovande brasilianska författarna Michel Laub, Vanessa Bárbara och Daniel Galera kommer till Bokmässan och de har fått böcker översatta till svenska. De var med på litteraturtidskriften Grantas lista över tjugo unga lovande brasilianska författare för två år sedan.

På tal om att leva i skuggan av spanskan så finns i Spanien även det katalanska språket och dess litteratur kommer att belysas i sju seminarier. ”Röster från Katalonien” presenterar elva författare som inte bara skriver på katalanska utan även på spanska och franska.

I seminarieprogramet står: ”Ända sedan Cervantes förde Don Quijote till Barcelona och fram till idag, har Katalonien välkomnat författare av alla ursprung”.

På pressmötet kallades Barcelona för ”fantasins stad” då staden ger inspirationen åt många författare. ”Röster från Katalonien” ska försöka väcka svenskarnas nyfikenhet.

Ingrid Elam litteraturkritiker och litteraturvetare sitter i Bokmässans programråd och puffade för en hel del intressanta seminarier och samtal med författare eller mellan författare. Ett sådant bli mellan Theodor Kallifatides och Pooneh Rohi; Greken och Araben, som handlar om exil, rotlöshet och främlingskap.


Lasse Berg författare till triologin om Kalahari. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)

Lasse Berg författare till triologin om Kalahari. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)

Spännande blir nog samtalet med Lasse Berg, som Inrid Elam beskriver som otroligt positiv. Han besökte det inre av Kina för ett antal år sedan. När han gjorde om samma resa trettio år senare träffade han på samma bonde som han hade träffat första gången.

Då visste mannen inte att han bodde i Kina, bara att han bodde i sin by. Nu trettio år senare träffade Lasse Berg mannen igen. Han satt framför sin tv och sade till svensken:

– `Tror du att det är börsen i New York som bestämmer priset på mina tomater?` Det är ju en tidsresa som är helt osannolik, sade Inrid Elam.

Lasse Berg har skrivit en triologi om Kalahari. Frågan blir: Vad gör det nya livet med vår inre, uråldriga natur? På Bokmässan ska han tillsammans med förlagschefen Pelle Andersson diskutera kring: Hur klarar vår art denna nya tid?