Bo Xilais fru medger mord på brittisk affärsman enligt källor
Bo Xilai och hans fru Gu Kailai. (Foto: New Epoch Weekly Photo Archive)


Gu Kailai, hustru till den skandalomsusade kinesiske politikern Bo Xilai, påstås ha erkänt mordet på brittiske affärsmannen Neil Heywood. Orsaken ska ha varit att hindra honom från att avslöja hennes ekonomiska oegentligheter, enligt en artikel i japanska tidningen Asahi Shimbun.

Heywood, 41, som hittades död förra året, hade nära förbindelser till Gu och hennes make Bo, den tidigare partisekreteraren i Chongqing, som tidigare i år avsattes från sin post. Det kinesiska kommunistpartiet utreder Bo för brott som nepotism, korruption och maktmissbruk.

Gu, som inte setts ute i offentligheten sedan i mars, är misstänkt för att ha förgiftat Heywood. Kinesiska tjänstemän trodde först att Heywoods död berodde på ”festdrickande som gått snett”. Källor från partiet berättade för den japanska tidningen att Gu medgett mordet på affärsmannen för att stoppa honom från att avslöja hennes ekonomiska oegentligheter.

Källorna säger att Gu har haft en odeklarerad inkomst under årens lopp och flyttat över sex miljarder dollar genom att använda sin makes inflytande, enligt artikeln.

Källorna berättade för tidningen om en preliminär utredningsrapport som cirkulerat bland högt uppsatta partimedlemmar. I rapporten, som författats av partiets centralkommittés huvudkontor, säger Gu att hon dödade Heywood på grund av att hon ”trängts in i ett hörn” när det gällde en utredning kring sina affärer.

Källorna säger också att tjänstemän har beslutat att åtala Gu och kommer att undersöka om Bo känner till något om mordet. Samtidigt har åtskilliga tjänstemän och andra som har kopplingar till Bo, förhörts.

Patrick Devillers, en fransk arkitekt som bor i Kambodja och som sägs ha nära kopplingar till Bo och Gu, greps i Kambodja och togs in för förhör tidigare i veckan, på befallning av kinesiska myndigheter. Kambodjanska myndigheter säger att de inte kommer att utlämna Devillers.

Översatt från engelska.