Bo Xilai sparkad från posten som Chongqings partichef
Bo Xilai i Peking den 13 mars, två dagar innan han blev av med sin post som det kinesiska kommunistpartiets sekreterare i Chongqing. Politbyråmedlemmen Zhang Dejiang kommer ta över uppdraget. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Bo Xilai är inte längre partichef i Chongqing, enligt kommunistpartiets språkrör People’s Daily. Den offentliga förgörelsen av Bos karriär, som kom precis efter en presskonferens där premiärminister Wen Jiabao kritiserat honom, är ett dramatiskt klimax på en politisk maktkamp som först blev allmänt känd när Bos närmaste man sökte beskydd på det amerikanska konsulatet i Chengdu. Dissidentsajten Boxun rapporterade att Wang anklagat Bo för att planera en kupp mot kommunistpartiets förmodade nästa ledare.

En notis i People’s Daily indikerade att Bos påtvingade avgång först meddelades av Wen när han svarade på en fråga från en Reuters-journalist.

– Den nuvarande stadskommittén och regeringen i Chongqing behöver reflektera och uppriktigt ta lärdom av Wang Lijun-incidenten, sade Wen.

Bo ersätts av Zhang Dejian, en politbyråmedlem och sonen till en militär stabschef. Zhang agerade problemlösare åt nuvarande partiledaren Hu Jintao efter snabbtågskatastrofen i Wenzhou.

Nyheten om att Bo blivit av med jobbet presenterades i en enda mening av Xinhua, kommunistpartiets nyhetsbyrå.

Som förväntat ledde nyheten till en enorm aktivitet på Sinas mikroblogg, Weibo. En nyhetsartikel om affären vidarebefordrades 45 000 gånger på 45 minuter.

Wen Jiabao sade i sin presskonferens: ”Partiets ledning följer noggrant med i detta och beordrade genast en särskild utredning från de berörda departementen. Utredningen har gjort framsteg. Vi kommer hålla oss till fakta och till lagen, och hantera detta fall strikt i enlighet med lagen.”

Det är oklart vilka anklagelsepunkterna mot Bo kan komma att bli, men i Kina är ”utredningar” om korruption ofta en täckmantel för politiska strider. Många erfarna observatörer av kommunistpartiet menar att Bo har varit alltför uppenbar i sina försök att utmana den rådande ledningens status quo-politik genom sin ”Chongqingmodell” som involverar ännu mer statlig inblandning i ekonomin, en nymaoistisk väckelse och brutala attacker mot dem som påstås ha samröre med ”maffian”. Den sistnämnda termen har ofta använts som en behändig etikett att sätta på politiska fiender som han ville bli av med, eller anklaga affärsmän så han kunde konfiskera deras tillgångar och dela upp bytet mellan sig och sina närmaste, enligt kritiker. 

Innan hans karriär blev lågornas rov försökte Bo peka på sin lyckade massmobilisering till uppvisningskommunism i Chongqing för att öka sina chanser till en plats i politbyråns ständiga utskott, den grupp av vanligtvis nio män som styr Kina. De senaste veckorna har även rykten cirkulerat att han planerade en kupp tillsammans med partiets säkerhetsboss, Zhou Yongkang.

Bo skickades till Chongqing i ett försök att få honom att hålla låg profil efter att upprepade stämningar mot honom lämnats in utomlands från Falun Gong-utövare. Bo var en ivrig och entusiastisk deltagare i den brutala kampanjen mot den andliga metoden, vilken började 1999 på order av den dåvarande partichefen Jiang Zemin, som lät honom förstå att hans brutalitet mot Falun Gong-utövare skulle bygga politiskt kapital. Hans tidigare närmaste man Wang Lijun tros vara djupt inblandad i organskörd från levande Falun Gong-utövare, något som, om det är sant, Bo nästan garanterat visste om.

Strax efter meddelandet om Bo Xilai sade nyhetsbyrån Xinhua att Wang Lijun, som tidigare var vice borgmästare och polischef i Chongqing, skulle avsättas från sin nuvarande post. He Tingni, vice guvernör för Qinghaiprovinsen och chef för den offentliga säkerhetsapparaten där, ska ta över hans arbete.

Kinesiska internetanvändare verkar njuta av denna mycket offentliga politiska blodsutgjutelse. En kommentar som cirkulerat mycket är: ”Allt detta visar på en princip: de flesta av ryktena på Weibo var korrekta”.

Översatt från engelska