Bo Xilai har satts i husarrest enligt medier
Bo Xilai, 13 mars i Peking, två dagar innan han blev av med sitt jobb som kommunistpartiets chef i storstaden Chongqing till politbyråmedlemmen Zhang Dejiang. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Bo Xilai har placerats i husarrest av det organ som ansvarar för säkerheten för kinesiska kommunistpartiets toppskikt, enligt en utländsk kinesisk tidskrift som tros stå en tidigare partiledare nära. Bo har också satts under kommunistpartiets disciplinprocedur, ”shuanggui”, enligt medierapporter från Hongkong och Japan. 

Artikeln i Foreign Reference News, som anses stå nära Jiang Zemins fraktion inom kommunistpartiet, skrev att Bo och partitjänstemän som stödjer honom nu är i händerna på den hemlighetsfulla säkerhetstjänst som kallas Centrala vaktbyrån.

Jiang Zemin var ledare för kommunistpartiet mellan 1989 och 2002. Bo Xilai, som var en av hans skyddslingar, hamnade i partiets onåd nyligen efter en dramatisk maktkamp. 

Enligt artikeln i Foreign Reference News har även Bos fru, Gu Kailai, förts bort av partiets centrala kommission för disciplininspektion, ”för utredning”, som det hette. 

Partiledaren Hu Jintao sägs personligen ha hanterat Bos gripande, genom att skicka order till sekretariatet och chefen för huvudkontoret för partiets centralkommitté att de skulle mobilisera centrala vaktbyråns livvakter mot Bo, enligt Foreign Reference News.

Hu Jintao och hans högra hand, premiärminister Wen Jiabao, anses länge ha varit missnöjda med Bos offentliga agerande och politiska initiativ. Bo, som tidigare var regimens handelsminister, skickades till Chongqing efter att ha hamnat i besvärande internationell dager på grund av att Falun Gong-utövare som Bo tidigare förföljt på Jiangs order stämt honom i olika länders domstolar.

Men när han hamnat i Chongqing vägrade Bo att se sin karriär självdö i det tysta. I stället satsade han på att återuppväcka den med högljudda offentliga kampanjer. Genom att framställa sig själv som en Mao-liknande figur, organiserade Bo sjungande av revolutionära sånger och genomförde även en emellanåt brutal kampanj mot personer som pekats ut som en del av ”maffian”. Kritiker menar att denna kampanj bara varit ett sätt att eliminera politiska motståndare och komma över deras tillgångar. 

Det började gå utför för Bo när hans närmaste man, Wang Lijun, i hemlighet reste till det amerikanska konsulatet i Chengdu, några timmar från Chongqing, och försökte hoppa av till USA. Det misstänks att centrala myndigheter undersökte Wang för att genom honom komma åt Bo. Rapporter och rykten som senare framkommit har sagt att Wang avslöjat Bos hemligheter, bland annat en avancerad plan på en kupp under nästa år mot partiets nya ledarskap, med hjälp av en annan av Jiang Zemins allierade. 

Den japanska tidningen Sankei och Hongkongtidningen Apple Daily rapporterade rykten om att Bo Xilai hade satts under ”shuanggui”, en term som syftar på att han ska utredas på en senare bestämd tid och plats.

Shuanggui är en intern partiprocedur som officiellt finns till för att fängsla och förhöra partikadrer som är korrupta eller har ”brutit mot partidisciplinen”. Strängt taget är Shuanggui illegalt, men det är välkänt och accepterat, och har använts av partiet sedan dess tidiga dagar som gerillagrupp. 

Apple Daily citerade Phoenix Televisions reporter Deng Zuo i Peking, som skrev på sin Sina Weibo-sida att han hört rapporter om att Bo satts under shuanggui på grund av Wang Lijun-incidenten, och att hans fru Gu Kailais advokatbyrås inblandning i korruption. 

Översatt från engelska