Bo Xilai förnekar anklagelserna emot honom
Den förre politbyråmedlemmen Bo Xilai står mellan två vakter i Jinans mellanliggande domstol i Shandongprovinsen under rättegångens första dag, den 22 augusti. Bo var stridslysten, men rättegången utelämnade nyckeldetaljer kring hans aktiviteter medan han var vid makten. (Foto: Skärmdump/Epoch Times)


Bo Xilai, den förre politbyråmedlemmen, var oväntat stridslysten när han vittnade på den första dagen av rättegången mot honom, den 22 augusti. Han förnekade och gjorde narr av anklagelserna mot honom och tog tillbaka ett erkännande som han gjorde under förhör med partiets interna disciplininspektion.

Anklagelserna mot honom handlar mest om mutor som han ska ha tagit emot från affärsmän för nästan ett årtionde sedan. Hans mer politiskt känsliga brott, såväl sent som tidigt i karriären, lämnas helt utanför förhandlingarna.

Bo marscherades in i rättssalen i Jinans mellanliggande folkdomstol Shandongprovinsen i östra Kina, med en vakt på var sida. Därefter fick han sitta ner efter att anklagelserna mot honom hade lästs upp. Bilder som släppts i kinesiska medier visar Bo i svarta byxor och vit skjorta, utan slips. Axlarna är nersjunkna, och hans blixtrande leende har bytts ut mot en trött min av resignerat trots.

De kinesiska myndigheterna vill se till att rättegången ska åtminstone ha lite trovärdighet, och livebloggar därför via rättegångens konto på Weibo, Kinas motsvarighet till twitter. Transkriptioner, uppdateringar och foton dyker upp som JPG-filer i posterna. Internetcensorer tar ständigt bort kommentarer ur kommentarsfälten som är kritiska till partiet eller rättsprocessen.

Huvudanklagelserna mot Bo på torsdagen var att han tog emot 1,11 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) i en muta från en man vid namn Tang Xiaolin, som är vd för Dalian International Development, och en annan muta på 21,8 miljoner yuan från miljardären och affärsmannen Xu Ming, som leder ett affärskonglomerat. Bo Xilai var Dalians borgmästare mellan 1993 och 1999.

”Låt mig säga några enkla saker,” kommenterade Bo. ”I videoklippet vi just såg med Tang Xiaolin såg jag verkligen en skamlig föreställning av en man som har sålt sin själ.”

Han sade vidare att han hade erkänt mot sin egen vilja under den hemlighetsfulla interna förhörsprocess som kallas shuanggui, men att ”nu vet jag ingenting alls om de där sakerna. Det är blankt i huvudet.”

Han kallade Xu Ming, som han tidigare har stått nära, för ”en riktig svindlare” och ”en galen hund som biter åt alla håll”.

När erkännandet från Bos fru, Gu Kailai, togs fram, vilket skulle visa att Gu hade tagit ut över 130 000 dollar från parets kassaskåp, sade Bo: ”Jag tycker att Gu Kailais vittnesmål är extremt komiskt, fullständigt löjligt.” Han tillade: ”Låt mig ge ett exempel…” och började sedan diskutera detaljer från den perioden och varför han ansåg att anklagelserna inte var trovärdiga. Han kallade Gu för en ”kulturellt förfinad person och en modern, intellektuell kvinna”. Han sade att de sällan haft anledning att tala om pengar.

Det finns inga oberoende observatörer på rättegången. De dussintals journalister som rest från hela Kina för att rapportera om dem vallades in i en byggnad på andra sidan gatan, där de helt enkelt bara sitter och tittar på domstolens Weibouppdateringar. ”Jag har inget att säga,” postade Lanjing Financials Weibokonto.”Alla här uppdaterar bara Weibo. Vi har rest så långt, bara för det här”. Därefter följde en rad emotikoner (smileys) för att visa frustration.

Rättegången mot Bo Xilai, och hela vägen fram till den under förra året, är en av de politiskt viktigaste händelserna i Kina under det senaste årtiondet. Bo var medlem av det Kinesiska kommunistpartiets politbyrå, vars ständiga utskott, en grupp på sju män, styr Kina. 

Från sin bas i sydvästra Kina försökte Bo nå nästa nivå av politisk makt genom att organisera folk att sjunga ”röda sånger” från Mao-eran, och använda säkerhetsapparatens fulla kraft för att straffa ”gangsters” och ta deras tillgångar. Somliga av dessa ”gangsters” var enligt kritiker helt enkelt Bos motståndare och helt vanliga affärsmän.

Han påstås även
ha planerat en kupp, tillsammans med den förre högste säkerhetschefen inom partiet, Zhou Yongkang, för att ta över makten innan den nuvarande partiledaren Xi Jinping hade hunnit etablera sig. Xi tog över ledningen i kommunistpartiet i november förra året.

Bo Xilai satt även på maktpositioner i Liaoningprovinsen under det sena 90-talet och det tidiga 2000-talet, där han övervakade utbyggnaden av fånglägersystemet för att förfölja utövare av Falun Gong. Liaoning var också en nyckelregion när det gäller organstölder från Falun Gong-utövare i fångenskap, som tros ha skett medan Bo ledde provinsen.

Bo var också en viktig politisk skyddsling till Jiang Zemin, den förre regimledaren som startade förföljelsen av Falun Gong 1999.  Det finns många uppgifter som antyder att Bos snabba klättring inom partiet delvis berodde på Jiangs starka stöd, vilket var en  belöning för Bos entusiastiska genomförande av förföljelsen av Falun Gong.

Bos förra högra hand, Wang Lijun, har öppet skrutit om att han deltagit i ”tusentals” transplantationer ”i fält” genom sin forskningsklinik kopplad till Jinzhous byrå för offentlig säkerhet. En schism mellan Wang och Bo ledde till krisen i början av 2012 som raserade Bos karriär och sedermera ledde fram till rättegången.

Det finns olika
åsikter bland kommentatorer om Bos uppträdande under torsdagen var en del av planen eller om han verkligen satte sig upp emot myndigheterna.

Chen Shuqing, en människorättsaktivist från Zhejiangprovinsen sade i en telefonintervju med Epoch Times:

– Bo Xilais rättegång är som en teaterpjäs som följer en planerad repetition. Den så kallade ”livesändningen” är inte egentligen live. Den publiceras på Weibo. På det här sättet, om det händer något oförutsett, som fallet med Wang Lijun, förföljelsen av Falun Gong i Dalian eller kuppförsöket mot Xi Jinping, så kan de välja att inte sända ut det.

Reuters citerade Zhang Sizhi, som försvarade Jiang Qing, Mao Zedongs fru, under rättegången mot ”De fyras gäng” 1980: ”Han vet exakt vad han ska säga och inte säga. Någon form av överenskommelse verkar ha slutits på förhand.”

Shi Cangshan
, en oberoende, Washingtonbaserad kommentator som följer kommunistpartiets inre angelägenheter, sade i en intervju med NTD Television att Bos uppträdande på torsdagen ”sände en väldigt tydlig signal: Bo Xilai tänker slåss till sista blodsdroppen mot partiets centrala ledning.” Han sade att myndigheterna kan komma att ”ta hårdare tag” om Bo fortsätter.

Om Bo verkligen avviker från manuset genom att neka till anklagelserna mot honom av partiet, så deltar han i alla fall i samma pjäs. ”Trots att Bo nekar så spelar han i alla fall med i vad som i grund och botten är ett manusstyrt stycke politisk teater,” skrev Nicholas Bequelin, en forskare knuten till Human Rights Watch, på twitter.

Förhandlingarna tog
slut runt klockan 18:00 och återupptogs den 23 augusti kl 8.30, enligt domstolens officiella Weibokonto.

Hongkongbaserade tidningen Wenweipo, som är Pekingvänlig, spekulerade i om vilket straff som kan tänkas vänta Bo.

”Enligt information som har läckt från Peking kommer Bo att dömas till 15 till 20 års fängelse. Andra säger 13 år, men våra källor säger att det är mer troligt att det blir 16 år.”

Översatt från engelska