Bo Xilai åtalad för korruption och maktmissbruk
Chongqings partisekreterare Bo Xilai vid det kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens i Folkets stora sal den 13 mars 2012 i Peking. Bos fall började strax efter denna bild togs, och nu väntar åtal för anklagelser om korruption. (Lintao Zhang/Getty Images)


I ett kort meddelande på sin hemsida tillkännagav Xinhua, Kinas statliga nyhetsbyrå, att den utrensade politbyråmedlemmen Bo Xilai har meddelats om åtal och kommer att ställas inför rätta för anklagelser om ”mutor, korruption och maktmissbruk”.

Inget datum nämndes i den engelska versionen av notisen, som endast bestod av två meningar.

Åtalet mot Bo har förberetts av åklagarmyndigheten i staden Jinan i Shandongprovinsen. Bo sägs vara skyldig till att ”ha använt sin position för att tillskansa sig egna förmåner och tagit emot ”särskilt stora summor” pengar och ägodelar i form av mutor, enligt meddelandet på kinesiska. Hans maktmissbruk har ”lett till stora förluster för folket och landet, under särskilt allvarliga omständigheter”, stod det i meddelandet.

Bo Xilai har varit frihetsberövad sedan april 2012. Först satte partiet honom i sin särskilda husarrest och förhör, känt som shuanggui. Sedan tog de rättsliga myndigheterna hand om honom. Partiets säkerhetskommitté har sedan gett dem instruktioner om vad Bo är anklagad för och vilka bevis som ska tas upp. 

Rättegången mot Bo är den mest politiskt laddade och känsliga på många år. Det hela började efter en skandal förra året när hans högra hand, Wang Lijun, förre polischefen för Chongqing, den stora stad som Bo var partisekreterare för, mitt i natten åkte till USA:s konsulat i Chengdu, Sichuan, i februari förra året. Han kan ha försökt hoppa av till USA.

Ambassadtjänstemännen spelade in Wangs erkännanden och avslöjanden under ett dygn. Sedan lämnade man över honom till partiets säkerhetspersonal i Peking, inte till Bo Xilais män, som vid det laget hade omringat det amerikanska konsulatet med paramilitär polis.

Bos fru, Gu Kailai, åtalades i augusti förra året för mordet på den brittiske affärskollegan Neil Heywood, och hon dömdes till villkorligt dödsstraff. Wang Lijun åtalades i september förra året för en rad brott, inklusive avhopp och ”att ha tänjt på lagen för själviska syften”, och dömdes till 15 års fängelse.

Enligt en obekräftad rapport kommer Bo att anklagas för att ha accepterat 21 miljoner kronor i mutor, vilket är en småsumma i sammanhanget när man talar om korruption i Kina. Hans åtal, liksom de tidigare nämnda, kommer att undvika de mer politiskt laddade aspekterna i fallen.

Exempelvis ska Bo och Wang ha varit inblandade i en komplott, tillsammans med förre partiledaren Jiang Zemin och tidigare säkerhetschefen Zhou Yongkang, där man planerat en kupp och försökt ta över makten i Kina. Förra året kom det fram i medier att Bo hade buggat partiledares telefoner och kunde lyssna på deras privata samtal.

När Bo var borgmästare i staden Dalian kan han och hans fru även ha varit inblandade i handel med kroppar från avrättade fångar, sannolikt bland annat samvetsfångar, som sålts till företag som plastifierat dem och sedan haft dem på utställningar runt om i världen.

Wang Lijun skröt i ett tal, som senare togs bort från internet, att han har varit verksam i ”tusentals” organtransplantationer ”på plats”, ett citat som experter menade innebar en operationssituation där offren troligtvis endast hade bedövats, snarare än dödats innan deras organ togs ut för transplantation. Analytiker tror också, med tanke på talets kontext, att många av dessa tusentals offer var utövare av Falun Gong, en andlig metod som förföljts i Kina sedan 1999.

Wang Lijuns aktiviteter kring organskörd ägde rum i Liaoningprovinsen, där Bo var partisekreterare från 2000-2004. Den grävande journalisten Ethan Gutmann har beskrivit provinsen som epicentret för organskörd av Falun Gong-utövare.

Inga av dessa allvarliga
anklagelser kom upp under rättegången mot Gu och Wang, och förväntas inte heller komma upp i åtalet mot Bo Xilai, vars dom har bestämts av kommunistpartiet innan han stiger in i rättssalen.

Översatt från engelska