Bloggare: Kinas säkerhetschef Zhou Yongkang förlorar maktkamp
Zhou Yongkang, medlem av politbyråns ständiga utskott, medverkar vid öppningsceremonin för Nationella folkkongressen den 5 mars. Nyligen meddelande man om ideologiska utbildningsmöten, vilket tyder på att det pågår förändringar i Peking. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


De ideologiska utbildningsmötena i kommunistkina är kända för att vara tråkiga. I Peking florerar numera rykten om kupper och utrensningar. Vissa spekulerar att sådana tråkiga utbildningsmöten är orsaken till att ännu en topptjänsteman är på väg att rensas ut.

Centrala politiska och juridiska kommittén (CPJK) är en mäktig organisation inom det kinesiska kommunistpartiets (KKP) apparat som kontrollerar polis, folkets beväpnade polis, domstolar och åklagarmyndigheten. Zhou Yongkang har varit Kinas toppolis under en lång tid. Han har styrt CPJK sedan 2007 och innan dess var han minister för Allmänna säkerhetsbyrån.

Den 21 mars meddelade Partiets språkrör Xinhua att CPJK kommer att hålla en rikstäckande utbildning, där det första mötet äger rum den 26 mars. Omfattande utbildning i landet kommer att börja i slutet av april där 3300 tjänstemän väntas delta. Detta informerades också på Zhous faktaruta på Folkets dagblads webbsida.

Det finns en del konstigheter kring detta meddelande. Den 19 mars höll Zhou ett fullsatt möte för CPJK och nämnde aldrig att en rikstäckande utbildning skulle ske inom en vecka.

Zhou nämndes inte heller i meddelandet den 21 mars. Men däremot nämndes partichefen Hu Jintao. Utbildningen skulle handla om Hus bidrag till KKP:s ideologi, teorin om vetenskaplig utveckling.

Spekulationer kring meddelandet om utbildningsmötena nådde internet, där Kinas bloggare tolkar konstigheterna kring utbildningen i ljuset av den pågående maktkampen i Peking.

Bo Xilai, tidigare partichef i Chongqing, och Zhou Yongkang har varit ledande medlemmar då partiet leddes av dåvarande partichefen Jiang Zemin. Jiang har stridit med den nuvarande partichefen Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao för att nå en maktposition alltsedan de kom till makten för tio år sedan.

Den 15 mars placerades Bo Xilai, som Zhou handplockat för att leda CPJK, i husarrest av centrala vaktbyrån, ansvarig för KKP-toppledarnas säkerhet. Många bloggare tror att Zhou har gått samma öde till mötes som Bo.

”CPJK kommer att hålla ett omfattande utbildningsmöte för över 3300 topptjänstemän. Tycker ni inte att det är något lurt med detta? Kanske har Zhou Yongkang hamnat i trassel nu”, skriver bloggaren Top-news-V.

“Det verkar som Zhou Yongkang har fängslats”, skriver RT@cnbest.

”CPJK vill att folket ska känna deras lojalitet.”

En annan bloggare skrev: “Det verkar som om CPJK:s partisekreterare är en före detta, och partitjänstemän måste tillsätta nya medlemmar i gruppen.”

Bloggarna ser utbildningsmötet som en metod för Hu Jintao att framtvinga lojalitet. Att man tvingar medlemmar i CPJK att välja Hus sida, beror enligt bloggaren ”Animated comic fan Zhou Yu” på att man förbereder en allmän utrensning:

”Animated comic fan Zhou Yu” tror att man tvingar medlemmar i CPJK att välja Hus sida är en förberedelse för en mer generell eliminering:

“Det är så här en maktkamp utspelar sig i en kejserlig hovstat: topptjänstemännen i huvudstaden måste ställa sig i rad för att visa sin offentliga ställning, följt av en armé, sedan lokala partiledare. Så topptjänstemännen i CPJK måste bege sig till huvudstaden för att visa sin offentliga ställning. Partiets centrala kommission för disciplininspektionen kommer att jaga och avlägsna opponenter.”

På det hela taget ses utbildningen som bevis på att Hus grupp är i uppåtgående. ”Wen Jiabao, Xi Jinping, Li Keqing har alla gjort framträdande på CCTV:s sena nyheter ikväll, men inte en enda person från Jiangs grupp har visat sig. Det ser ut som om de redan är besegrade”, skriver en bloggare.

Åtskilliga källor hävdar att Zhou Yongkang har fängslats, men detta har ännu inte bekräftats.

En pålitlig källa till Epoch Times som regelbundet har tillgång till information från toppartitjänstemännen rapporterade den 21 mars: ”Någonting allvarligt har hänt i Peking. Zhou har fängslats.”

Financial Times skrev dessutom den 21 mars: “En person med nära förbindelser till Kinas säkerhetsapparat” ska ha sagt att ”Zhou har beordrats att inte göra några offentliga framträdanden eller delta i några toppmöten och ’kontrollerades under vissa former”.

Hongkongs Apple Daily skrev den 21 mars om att åtskilliga topptjänstemän hade gripits. Tidningen citerade Wu Guancong, chef för Guangzhou Sports Development Company, att en person från Peking med insiderinformation ska ha berättat för honom att partiledningen tvistade rejält om hur man skulle ta hand om Bo Xilai. ”Wen Jiabao och Zhou Yongkang hade en allvarlig konflikt.” Wu citerades och ska ha sagt följande: ”Jag hörde att de fyras gäng [i Jianggruppen], Bo, Zhou, Jia (Qinglin) och Li Changchun, alla har sparkats”.

Jia Qingling och Li Changchun är båda, precis som Zhou, medlemmar i Politbyråns stående kommitté, de nio män som styr KKP. Om Apple Dailys rapport stämmer, skulle gripandet av tre sådana mäktiga personer vara en utrensning utan dess like, något som inte skådats i Kina sedan de ursprungliga ”De fyras gäng” greps i slutet av Kulturrevolutionen 1976.

Det har figurerats rykten om att Zhou är på väg att rensas ut alltsedan Wang Lijun tillbringade en natt vid USA:s konsulat i Chengdu den 6 februari. Wang, tidigare polischef i Chongqing och Bo Xilais högra hand, lämnade en bunt dokument vid USA:s konsulat. Nästa dag anlände flera tjänstemän från Peking med flyg för att ta hand om Wang.

Wangs planerade avhopp har riktat strålkastarna mot en maktkamp som ledarna i KKP inte vill ska komma fram i offentligheten.

Wang har vid USA:s konsulat avslöjat Bos korruption och gett hintar om att Bo och Zhou planerar en kupp efter att Xi Jingping nådde toppositionen att leda KKP under den 18:e partikongressen i oktober, rapporterar dissidentwebbsidan Boxun.

Reportern Bill Gertz citerade en USA-tjänsteman som sade att Wang kände till om “Zhou Yongkangs och Bo Xilais försök att sätta käppar i hjulet för Xi Jinpings strävan att bli president”.

Efter Wang-affären åkte Zhou till Chongqing för att få kontroll över situationen och förhindra någon utredning om Bo.

Men Zhou kunde inte skydda Bo i Peking. Vid en presskonferens den 14 mars kritiserade premiärminister Wen Jiabao offentligt ledarskapet i Chongqing, och nästa dag meddelade de statliga medierna att Bo och hans fru hade gripits.

Om Zhou i sin tur har gripits, är detta säkerligen inte slutet på omplaceringar i Peking. Precis som Apple Dailys artikel påpekar, väntas andra medlemmar i Jiangs grupp få de heta platserna.

Översatt från engelska.

Kinesisk originalartikel.