Bloggare kartlägger utsläpp i Kina
Industriutsläpp har färgat en kilometerlång del av Gula floden röd i Lanzhou, provinshuvudstad i Gansuprovinsen, 22 oktober 2006. (Foto: The Epoch Times Archive)


En karta som visar de exakta platser där miljöföroreningarna är som värst i Kina har cirkulerat på internet, samtidigt som en prisbelönt fotoutställning tvingat många välbeställda stadsbor att konfrontera den miljöförödelse som tre årtionden av extrem tillväxt skapat. 

Nätaktivister har inspirerats av prisbelönte fotografen Lu Gangs skrämmande bilder på industriella föroreningar runt om i landet och skapat en Google-karta över de mest förorenade områdena i Kina.

– Jag såg Lu Gangs bilder och de påverkade mig mycket. De där bilderna vann W Eugene Smith-priset för humanistiskt fotografi och de chockade mig verkligen, sade Peter Guo Baofeng från Fujian, som tog initiativet till kartan.

– Så jag fick idén att samla ihop alla dessa foton på ett sätt så man kunde se var platserna låg, på kartan, sade Guo. Han är känd på Twitter som ”amoiist” och greps tidigare i år av polisen på grund av sin aktivism.

Han sade att kartan delvis inspirerats av en liknande karta där man kunde se de områden i Kina med flest rapporterade cancerfall, som en nätanvändare som kallas Shuang Ye skapat.

– När jag lade den ena kartan på den andra kunde jag se att många av platserna från bilderna låg mycket nära Kinas ”cancerbyar”. Det fanns kluster av cancerförekomster på dessa platser som även var mycket förorenade, tillade Guo.

Bland de platser Guo och hans vänner markerat på kartan fanns Taixing kemipark i östra Jiangsuprovinsen, vid Yangtzefloden, en by bredvid Fanjiazhuangs stålverk i Anyang i Henanprovinsen samt Xiaoshans kemipark i östra Zhejiangprovinsen, där avloppsvatten pumpas rakt ut i Qiantangfloden.

Vidare finns platsen där Lu fotograferade Anyangs stålverk i Henan, där floden förorenats av utsläpp, de förorenade fiskodlingarna i Guiyu i södra Guangdongprovinsen, Ma’anshans kemiindustridistrikt som pumpar ut sitt avlopp i Yangtzefloden och Laseng Temples industripark i Inre Mongoliet som förorenar Gula Floden.

I några av de fattigaste områdena i Kina har det förekommit åtskilliga demonstrationer de senaste månaderna. Ilskna föräldrar gått till de smältverk i närheten av deras hem som orsakat hundratals fall av blyförgiftning bland barn.

Kina har en imponerande uppsättning miljöskyddslagar, men den statliga miljöskyddsbyrån SEPA har inte mycket makt att se till att de följs, på grund av omfattande korruption och behovet att öka tillväxten i ekonomiskt svagare regioner.

Miljöaktivister har sagt att de flesta kineser anser att den miljöförstöring som den ekonomiska tillväxten orsakat var oundviklig.

– Den officiella förklaring som de lagt sig till med är att man måste tolerera ett visst mått av skador om man vill ha ekonomisk utveckling, sade bloggaren och miljöaktivisten Tiger Sprout. 

– Många vanliga människor tror också på detta felaktiga påstående. Verkligheten är en helt annan, sade han.

Internetskribenten Ran Yunfei från Sichuan skyller på ”arroganta” lokala ämbetsmän.

– De bryr sig bara om att få upp de lokala tillväxtsiffrorna för att själva framstå i positiv dager och ha bättre chans att klättra,. Situationen har orsakats av deras arrogans, sade han.

Frilansfotojournalisten Lu Gang vann W. Eugene Smith-priset för humanistiskt fotografi på 30 000 dollar tidigare denna månad för sitt dokumentärprojekt Pollution in China.

45-årige Lu utropades som vinnare av W Eugene Smith Memorial Fund under en tillställning i New York där man firade gruppens 30-årsdag.

Kinas ledare har erkänt att det kan bli svårt att nå upp till de energieffektivitets- och utsläppsmål man satt för 2010, trots en landsomfattande plan att hejda den massiva miljöförstöringen.

Premiärminister Wen Jiabao skrev i sin arbetsrapport till det årliga sammanträdet i Nationella folkkongressen i mars att Kina skurit ner på sin energikonsumtion i förhållande till BNP med 4,59 procent under 2008. 

2006 satte Wen upp ett mål om att kapa energislöseriet med 20% under den elfte femårsplanen som sträcker sig fram till och med 2010, som en del av en kampanj för att åtgärda konsekvenserna av Kinas byggboom och industrialisering under förra årtiondet.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24445/