Blanchett regerar som Elizabeth
Cate Blanchett är tillbaka i ännu en film om drottning Elizabeth I och om du gillade den första så kommer du garanterat att älska den här. (Laurie Sparham/Universal Studios)


Cate Blanchett sitter åter på sin tron som Elizabeth, men tio år senare. Hon står nu inför en rad svårigheter såsom åldrande, dödlighet och religiös intolerans. Med hjälp av sin pålitlige rådgivare, Sir Francis Walsingham – spelad av Geoffrey Rush, kämpar hon för att övervinna de vanliga dödliga och för att möta den gudomliga standarden för ”Jungfrudrottningen”.

Då hon försöker finna en friare faller hon för den äventyrslystne och charmige Sir Walter Raleigh, spelad av Clive Owen. Tragiskt nog måste hon inse att deras relation får förbli platonisk eftersom han inte är av kunglig ätt. Bess Throckmorton – spelad av Abbie Cornish (A Good Year) – är något av en vän till Elizabeth fram tills att hon bedrar hennes majestät genom en hemlig affär med Raleigh.

Bland de komplexa intrigerna visar Elizabeth upp tolerans för katolicism trots sina prövningar med den katolska Mary – drottning över skottarna. Men efter drottning Marys lönnmordskomplott måste Elizabeth driva igenom det som slutligen leder till kriget mot kung Philip II av Spanien och därmed fastställs hon som den legendariska Drottning Elizabeth.

Regissör Shekhar Kapur lyckas tillsammans med manusförfattarna William Nicholson och Michael Hirst att på ett skickligt sätt balansera Elizabeths karaktär, genom svårigheterna . Tillsammans skapar de en fantastisk berättelse och fortsätter utifrån kärnan i den första filmen samtidigt som de går djupare in i den historiska berättelsen om den berömda drottningen av England.

Vackra scener, bakgrunder och kinematografi visas tillsammans med den musikaliska kompositionen av A.R Rahman på ett enastående sätt, och varje stund på duken är en fullkomlig definition av det som associeras med klassisk traditionell konst.

Cate Blanchetts insats är återigen utmärkt. Hon har förmågan att balansera de emotionella scenerna och få fram subtila karaktärsdrag till ytan. Hon blir helt enkelt ett med drottningen och det skulle inte förvåna om hennes insatser slutade med en Academy Award i vinter.

De andra karaktärerna är också starka med Geoffrey Rushs roll som Sir Francis – drottningens logiska röst – medan Clive Owen och Abbie Cornish bidrar med det ostyriga som är nödvändigt för att demonstrera drottningens inre kamp för att behålla sin värdighet.

Översatt från engelska